Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Márton-nap a Georgikonban
2018. nov. 12. hétfő | Keszthely
Márton-nap a Georgikonban
Kiváló időtöltés volt a családok számára szombaton a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Márton napi programmal zárták az őszi program sorozatot. Szent Márton és az újbor tiszteletére játékkal, kézműves foglalkozásokkal, állatsimogatóval várták a gyerekeket.

Fiúk és lányok hagyományos fajátékokon próbáltak közösen játszani kisebb-nagyobb sikerrel. Mindent kipróbáltak Márton napon, amit találtak a Majortörténeti Kiállítóhely udvarán. Kocsikáztak, kocsit húztak, szalmában ugráltak. Tudták, hogy ezen a napon miért rendeznek programokat országszerte. Ismerték Szent Márton történetét is.

"Márton nap arról jeles, hogy volt Márton, aki elbújt a libák közé a pandúrok elől, mondhatjuk így, és a libák meg gágogtak és ezért megtalálták Mártont." - mondta el a majorban Bognár Boróka.

A régi idők játékai nagyon népszerűek voltak, de még népszerűbbek az állatok. Szárnyasok, birkák az állatsimogatóban a hátsó udvarban. Érdeklődő kisgyermekek, de a szülők és nagyszülők is szívesen mentek a házi állatokhoz. De ha már Márton nap, akkor a libákat sem hagyták ki. A két udvar közti kapunál három termetes lúd hirdette, hogy ezen a napon bizony ők kapták  a főszerepet. A programnak már hagyománya van a Georgikonban.

"Igen, Márton napon hagyomány szerint be is fejezzük a múzeumi rendezvénysort. Ez egy őszbúcsúztató nálunk. Alapvetően családi programra készültünk, a gyerekek kézműveskedhetnek, kvíz feladatok vannak és hát a jó időt kihasználva még egy kicsit játszanak itt az élménygazdaságban. A Család Iskolának nagyon köszönjük, hogy elvállalta, hogy egy kis dalos programot is biztosít itt a múzeumban. Elhozta a tanulóit." - adott tájékoztatást a kiállítóhely vezetője, Dr. Szabóné Lázár Ibolya.

A gyerekek  a felső udvarban is mindent kipróbáltak. Ostort készítettek. Faragtak, fontak. Gyertyatartót mintáztak felnőttek segítségével. A kiállított paraszti eszközökre felültek, megpróbálták hajtani őket. Mert bizony minden újdonság volt. Az egyik teremben megnézték a Lúdas Matyit. A másikban csuhé libát készítettek. A 8 éves Réka szinte önállóan alkotta meg a kicsi libát.

"Anyukámmal jöttem és csináltam botot meg libát, és a libafejhez kellett két nagy kukoricahéj, meg kettő a fejéhez vagyis a testéhez, meg kettő a szárnyához." - mesélte a kislány.

A mozgalmas délutánról nem maradtak el a finomságok sem. A különböző növényekből készült forró tea mellé járt kemencében sült libahúsos, libatepertős langalló. Mert ahogy a mondás tartja, aki Márton napon libát nem eszik, az egész évben éhezik.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Fenékpuszta
Rendhagyó tárlatvezetéssel és múlt századi kosztümökkel, játékokkal várták az érdeklődőket vasárnap Fenékpusztán.
| 2023. dec. 18. hétfő 16:47 | Keszthely
Az épületegyüttesben a lótenyésztésnek és a Festetics ménesnek állítanak emléket.
| 2023. már. 24. péntek 17:29 | Keszthely
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
| 2020. júl. 29. szerda 19:02 | Keszthely
Öt napon át nyújt élményt a gyerekeknek a Majorbéli Kaláka.
| 2019. jún. 19. szerda 19:11 | Keszthely
Százötven kisgyermek vesz részt a Majorbéli Kalákában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.