Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Musttal és újborral ünnepeltek
2018. szep. 10. hétfő | Keszthely
Musttal és újborral ünnepeltek
Szőlőpréselés, mustkóstolás és színes programok is várták a vendégeket a gyenesdiási szüreti mulatságra szombaton. A szőlő betakarítása sok helyen már augusztusban megkezdődött, a munka dandárja azonban még hátra van. A gazdák bíznak abban, hogy az időjárás továbbra is kedvező lesz.

A gyenesdiási szüreten már hagyomány, hogy a helyszínen darált és préselt szőlő levét kóstolhatják a vendégek. A mustot gyerekek és felnőttek is szívesen isszák, és mindenki nagyon jó véleménnyel van róla. A must mellett újbort és szőlőt is kínáltak a közönségnek. A gyenesi szüret nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében, sokan minden évben részt vesznek a programon.

„Nagyon tökéletesen jól érezzük magunkat. Helybeliek vagyunk, rendszeresen visszatérünk ide, úgyhogy lejövünk mindig.” - mondta az egyik résztvevő, Merekva Gusztáv.

A mulatságnak idén is a Termelői Piac adott otthont. A standoknál sokan kínálták a portékáikat, alma, lekvár és természetesen szőlő is része volt a felhozatalnak. A vendéglátósoknál is nagy volt a forgalom, de sokan szívesen fogyasztottak el egy-egy pohár bort is. A gyenesdiási Rádi Pincészetnél nagy népszerűségnek örvendtek a fehér és a rozé borok is. A szüret a megye többi településéhez hasonlóan itt is megkezdődött.

„Tavaly szeptember elején szedtük a Cserszegi fűszerest, akkor 19 és 20 cukorfokkal, most meg 18 fokosan szedtük a Cserszegi fűszerest. Ez azt jelenti, hogy hiába voltak ezek a nagy melegek, azért a növénynek ez a 35 fokos meleg nem nagyon kedvez, hanem egy 20-25 fokos meleg lenne a legszebb, hogy érjenek. Attól függetlenül szép borok lesznek reméljük, majd odafigyelünk rá.” - tájékoztatott Rádi László, borász.

A színpadon a Gyenesi Dalárda szórakoztatta a közönséget, akik a szüret alkalmából bordalokat énekeltek a publikumnak. Gyenesdiáson már évszázadok óta nagy hagyománya van a szőlőművelésnek, bár mára már az egykori szőlőterületek töredékén gazdálkodnak a borászok. Emiatt az elmúlt években a szőlőművelés kultúrája is változott.

„Az egykori 160 hektárhoz képest most már szinte csak 5-8%, ami megmaradt a településen. Őszintén megmondom, hogy az az olaszrizling, az a szürkebarát, ami jellemző volt egykoron, kezd átmenni egy olyanfajta kultúrába, amelyet talán az egy ház, egy szőlő akció honosít meg. Mindinkább rezisztens szőlőfajtákat ültet, támogat az önkormányzat, és próbáljuk ezt a kultúrát lugasokban és tényleg kisebb kordonokban visszahozni, előkertekben, hátsó kertekben.” - tette hozzá Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A színpadon felléptek a Gyenesdiási Általános és Művészeti Iskola néptáncosai és népdalénekesei, akik színes folklórműsorral szórakoztatták a közönséget. Este operett- és nótaműsor is várta a nagyérdeműt, a programot pedig utcabál zárta.

Regman Karola - Keszthelyi TV                 

| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
| 2024. szep. 9. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
A borkészítésnek nagy hagyományai vannak a tóparti településen.
| 2024. szep. 3. kedd 19:15 | Balatongyörök
Nagy népszerűségnek örvendett a balatongyöröki szüret és halászléfőző verseny.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
12:00
Képújság
18:00
Göcsej Filmfesztivál
18:52
Göcsej Filmfesztivál
19:20
Savaria Filmfesztivál
19:44
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Göcsej Filmfesztivál
21:52
Göcsej Filmfesztivál
22:20
Savaria Filmfesztivál
22:44
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.