Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Musttal és újborral ünnepeltek
2018. szep. 10. hétfő | Keszthely
Musttal és újborral ünnepeltek
Szőlőpréselés, mustkóstolás és színes programok is várták a vendégeket a gyenesdiási szüreti mulatságra szombaton. A szőlő betakarítása sok helyen már augusztusban megkezdődött, a munka dandárja azonban még hátra van. A gazdák bíznak abban, hogy az időjárás továbbra is kedvező lesz.

A gyenesdiási szüreten már hagyomány, hogy a helyszínen darált és préselt szőlő levét kóstolhatják a vendégek. A mustot gyerekek és felnőttek is szívesen isszák, és mindenki nagyon jó véleménnyel van róla. A must mellett újbort és szőlőt is kínáltak a közönségnek. A gyenesi szüret nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében, sokan minden évben részt vesznek a programon.

„Nagyon tökéletesen jól érezzük magunkat. Helybeliek vagyunk, rendszeresen visszatérünk ide, úgyhogy lejövünk mindig.” - mondta az egyik résztvevő, Merekva Gusztáv.

A mulatságnak idén is a Termelői Piac adott otthont. A standoknál sokan kínálták a portékáikat, alma, lekvár és természetesen szőlő is része volt a felhozatalnak. A vendéglátósoknál is nagy volt a forgalom, de sokan szívesen fogyasztottak el egy-egy pohár bort is. A gyenesdiási Rádi Pincészetnél nagy népszerűségnek örvendtek a fehér és a rozé borok is. A szüret a megye többi településéhez hasonlóan itt is megkezdődött.

„Tavaly szeptember elején szedtük a Cserszegi fűszerest, akkor 19 és 20 cukorfokkal, most meg 18 fokosan szedtük a Cserszegi fűszerest. Ez azt jelenti, hogy hiába voltak ezek a nagy melegek, azért a növénynek ez a 35 fokos meleg nem nagyon kedvez, hanem egy 20-25 fokos meleg lenne a legszebb, hogy érjenek. Attól függetlenül szép borok lesznek reméljük, majd odafigyelünk rá.” - tájékoztatott Rádi László, borász.

A színpadon a Gyenesi Dalárda szórakoztatta a közönséget, akik a szüret alkalmából bordalokat énekeltek a publikumnak. Gyenesdiáson már évszázadok óta nagy hagyománya van a szőlőművelésnek, bár mára már az egykori szőlőterületek töredékén gazdálkodnak a borászok. Emiatt az elmúlt években a szőlőművelés kultúrája is változott.

„Az egykori 160 hektárhoz képest most már szinte csak 5-8%, ami megmaradt a településen. Őszintén megmondom, hogy az az olaszrizling, az a szürkebarát, ami jellemző volt egykoron, kezd átmenni egy olyanfajta kultúrába, amelyet talán az egy ház, egy szőlő akció honosít meg. Mindinkább rezisztens szőlőfajtákat ültet, támogat az önkormányzat, és próbáljuk ezt a kultúrát lugasokban és tényleg kisebb kordonokban visszahozni, előkertekben, hátsó kertekben.” - tette hozzá Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A színpadon felléptek a Gyenesdiási Általános és Művészeti Iskola néptáncosai és népdalénekesei, akik színes folklórműsorral szórakoztatták a közönséget. Este operett- és nótaműsor is várta a nagyérdeműt, a programot pedig utcabál zárta.

Regman Karola - Keszthelyi TV                 

| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. szep. 5. kedd 14:39 | Balatongyörök
Balatongyörökön nagy sikert aratott a szüreti felvonulással összekötött halászléfőző verseny
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.