Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Izgalmas futamok és színvonalas kísérőprogramok a vágtán
2018. aug. 20. hétfő | Keszthely
Izgalmas futamok és színvonalas kísérőprogramok a vágtán
Kocsitoló verseny, kishuszár futam és természetesen izgalmas vágták tarkították a Nemzeti Vágta gyenesdiási előfutamát. A Festetics Vágtán három előfutam győztese jutott be a döntőbe. Az idei viadalra még Borsodból is érkezett lovas. A futamok között színvonalas bemutatókat is tartottak a Festeticsek egykori tréningpályáján.

"A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!" – hangzik az ismert fohászkodás. A Faludi-síkon a Kassai Lovasíjász Iskola tagjai szemléltették is, hogy miért rettegték a nyugatiak a magyar harcosokat. 

A csikósok számítottak a pásztornépek legtekintélyesebb tagjainak. Hírnevüket rátermettségükkel érdemelték ki. A csákberényi csikósok ma is művelik az ősi mesterséget. Lovaikkal számos mutatványt mutattak be.

Szabadidomítás bemutatót is megcsodálhatott a nagyérdemű. Hamza Viktória öt lóval szemléltette azt, hogy erőszak nélkül is bármit el lehet érni ezekkel az állatokkal. 

Rekordszámú, összesen nyolc csapat versengett a kocsi toló versenyen. A döntőbe végül két helyi gárda jutott be: Gyenesi favágók és „Mitkelltolni?” csatájából az utóbbi alakulat diadalmaskodott. A helyi néptáncosokból verbuválódott csapat nagyon komolyan készül a fővárosi döntőre - fejtette ki Vértesaljai László„A Hősök teréig alkoholszünetet és minden egyéb testi élvezettől meg fogjuk vonni magunkat. hallottuk, hogy az MTVA-nak a munkatársai és a birkózó srácok és lányok ellen, a válogatott ellen fogunk kocsit tolni, szerintem sima győzelem lesz.” 

A vágtán ismét nyeregbe pattantak a kishuszárok, a három nevező egyből a döntőben mérkőzött meg egymással, hogy eldőljön, ki jut tovább a Hősök terére, végül a kalocsai lovas diadalmaskodott. A Nemzeti Vágtát 2008-ban rendezték meg először, Gyenesdiáson ez volt a kilencedik előfutam. 

„Azt gondolom, hogy a 11. évre eljutottunk oda, hogy a Kárpát-medence legnagyobb lovas rendezvénye, hiszen 12 határon belüli és 4 határon túli rendezvényünk van; székely, vajdasági, felvidéki és muravidéki vágta. Tulajdonképpen az a cél, amit megfogalmaztunk 2008-ban, hogy eljussunk a határon túli magyarokhoz, hidakat építsünk, az megvalósult” - nyilatkozta televíziónknak Bendes Csaba, elővágta és nevezési igazgató.

A Festetics vágta döntőjébe három lovas kvalifikálta magát az előfutamokról. Bőcs, Szuhakálló és Vállus szurkolói izgulhattak a döntőben. Bár kevésbé jól rajtolt, az elő kanyart már a Szuhakálló lovasa vette be először. Az első kör végén Vállus lovasa, Szám Lajos előreverekedte magát lovával második helyre, ám Németh Martint és Széplak Rékát már nem tudta utolérni. Szuhakálló lovasa szerint a sok gyakorlás lehetett a kulcsa a sikernek, bár ló és lovasa is a legfiatalabb volt a mezőnyben. Németh Martin még csak 18 éves, de szeptemberben már a Hősök terén versenyezhet.

„A verseny az fantasztikus volt, minden percét élveztem. Nagyon jó versenytársak voltak, izgalmas versenyek, én szerintem egy nagyon jó napot zárhatunk magunk mögött” - nyilatkozta a győztes. 

A győztes Szuhakálló és a második helyezett Vállus mellett a rendező jogán Gyenesdiás lovasa is ott lehet a Nemzeti Vágtán, a Hősök terén szeptember 14 és 16 között.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 22. kedd 17:23 | Gyenesdiás
A Nemzeti Vágta egyik legrégebbi előfutamában erős volt a mezőny.
| 2022. aug. 23. kedd 15:35 | Gyenesdiás
10 felnőtt lovas és 15 kishuszár mérettette meg magát a gyenesdiási pályán.
| 2021. aug. 23. hétfő 17:27 | Gyenesdiás
12. alkalommal adott otthont Gyenesdiás a Festetics Vágtának, a Nemzeti Vágta regionális előfutamának.
| 2021. aug. 19. csütörtök 17:26 | Keszthely
Koncertek, játékok és lovas programok is lesznek a háromnapos hétvégén.
| 2020. aug. 24. hétfő 14:11 | Gyenesdiás
A gyenesdiási elővágtáról összesen 6 lovas jutott tovább a Nemzeti Vágtára.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.