Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A robogósok fele köt csak kötelező biztosítást
2023. ápr. 12. szerda | Keszthely
A robogósok fele köt csak kötelező biztosítást
Országosan mintegy 350 ezer segédmotoros kerékpárra mulasztják el megkötni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást – áll a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének közleményében. Arra hívják fel a figyelmet, hogy átlagosan 7-8 ezer forintba kerül az éves díj, melynek befizetésével mind a mulasztási bírságot, mind az esetleges balesetek utáni kár megtérítésének kockázatát ki lehet küszöbölni.

Becslések szerint körülbelül 650 ezer segédmotor kerékpár közlekedik Magyarországon. A fagyos reggelek elmúltával egyre többen veszik elő ezeket a járműveket. Sok robogótulajdonos azonban nincsen tisztában azzal a ténnyel, hogy a biztosítási kötelezettség minden olyan járműre vonatkozik, mely a közúti forgalomban részt vesz. Az Magyar Nemzeti Bank legutóbb kiadott biztosítási statisztikái szerint 298 ezer kötelezőt kötöttek az üzembentartók a robogókra.

„Az egyedi azonosítónak a hiánya miatt a segédmotor kerékpár tulajdonosoknak nem tudja senki sem felhívni a figyelmét, hogy biztosítással kell rendelkeznie. Tehát az ő felelősségük mindig az, hogy befizetik-e a biztosításukat vagy sem. Sajnos semmilyen nyilvántartás nincs emiatt, hogy a biztosító vagy az alkusz felhívná a figyelmét, hogy legyen kedves befizetnie, mert ha nem fizeti be és ne adj Isten kárt okoz, akkor komoly anyagi károk is érhetik az illetőt." - hangsúlyozta Cselovszki Zsolt a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja.

Keszthelyen is egyre több a robogós, többször ellenőrzi is őket a rendőrség. A biztosítást igazoló dokumentumot érdemes a sofőröknek maguknál tartaniuk. Ezt ugyanis az autókéval ellentétben egy esetleges igazoltatáskor a rendőr nem tudja a rendszerben ellenőrizni. Ha nem tudja bemutatni a vezető az igazolást, akkor feljelentéssel élnek az egyenruhások. Ebben az esetben a szabálysértési eljárás során kell bizonyítani, hogy van-e biztosítás a robogóra.

„Ha nem tudja bizonyítani a jármű tulajdonosa, hogy van a segédmotor kerékpárra kötelező felelősségbiztosítása, akkor 5-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal számolhat az elkövető. De meg kell jegyeznem, hogy egy segédmotor kerékpárnak a biztosítása ennek jóval a töredék részét képezi, úgyhogy azt tanácsolom, hogy mindenki kösse meg a biztosítást.” - mondta el Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A segédmotoros kerékpárok által okozott károk átlagos összege az MNB 2021-es évre vonatkozó statisztikái szerint egy év alatt 437 ezerről 515 ezer forintra nőtt.Személyi sérülés esetén  viszonta kárösszeg könnyen elérheti a többmilliós szintet is, amit biztosítás hiányában a károkozónak kell megtérítenie. Ezért is fontos megkötni a biztosítást, hiszen amennyiben biztosítatlan robogó okoz kárt, az összeget utólag hajtja be a károkozón a MABISZ.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
| 2022. szep. 27. kedd 16:07 | Keszthely
A korábbi éveknél azonban jóval magasabb átlagos kifizetések voltak.
| 2021. már. 24. szerda 15:03 | Keszthely
8000-nél több kárbejelentés érkezett 2020-ban az alkalmazáson keresztül.
| 2020. ápr. 15. szerda 14:02 | Keszthely
Egy telefonos alkalmazás segítségével fizikai kontaktus nélkül is elvégezhető a baleseti kárbejelentés.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.