Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szuperelit és feltörekvő burgonyák Keszthelyről
2018. jún. 21. csütörtök | Keszthely
Szuperelit és feltörekvő burgonyák Keszthelyről
A szuperelit és a feltörekvő keszthelyi burgonyafajták is bemutatkoztak a Burgonyakutatási Központ mai tanácskozásán. Az intézet 16. alkalommal szervezett növényvédelmi konferenciát és fajtabemutatót, ahová az ország több pontjáról érkeztek cégek és termelők. A napot piknik és tapasztalatcsere zárta.

A Burgonyakutatási Központ termését vették szemügyre a szakemberek. A szuperelit Balatoni Rózsa mellett a feltörekvő Basa és az Arany csipke fajta is legalább egy héttel előbbre tart a fejlődésben mint az elmúlt években. Az intézet kutatói folyamatosan dolgoznak, jelenleg egy nagyszabású uniós projektben vesznek részt.

„Mi vagyunk azok a lengyel kollégákkal és a szlovén kollégákkal közösen, akik a többiek számára a nemesítési alapanyagokat szolgáltatjuk, hiszen nekünk vannak olyan rezisztencia forrásaink a mi genetikai hátterünkben, amivel alkalmassá tehetjük majd a jövőbeni fajtákat kimondottan arra, hogy ökotermesztésben, növényvédő szerek alkalmazása nélkül is termeszthetők legyenek. Ez az egyik legfontosabb programunk most.” - mondta Dr. Polgár Zsolt, a PE Agrártudományi Kutatóközpont Burgonyakutatási Központjának vezető kutatója.

A növényvédelmi tanácskozásra érkezők több cég termékeivel is megismerkedhettek a Georgikon Kar D épületében. A keszthelyi nemesítésű burgonyafajta nagy népszerűségnek örvend a környéken, több termelő is szívesen ülteti és forgalmazza ezeket. Elmondásuk szerint ezek a burgonyák nagyon megbízhatóak és kelendőek a piacon.

„Van egy rezisztencia, egy tulajdonság, hogy vissza lehet ültetni. A mai világban ez nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy milyen szaporítást teszünk el. Csak úgy lehet várni eredményt, hogyha tisztában vagyok, hogy milyen szaporítási anyagok lettek elültetve a földbe, betegségek szempontjából, fajta szempontjából meg kitartási szempontból.” - tájékoztatott egy karmacsi termelő, Claus Jens.

A konferencián szó esett a növényvédelemről, a tápanyag utánpótlásról és a legújabb fejlesztésekről is. A különböző cégek előadói az elmúlt évben piacra dobott termékekről is beszámoltak, így olyan mezőgazdasági gépekről is, amelyek az ágazatban dolgozók munkáját is megkönnyítik.

„Ez igazából egy meglévő gépnek a továbbfejlesztése. Ez egy olyan gép, ami a burgonyát betakarítja, egy traktor vontatotta gép, és ebben benne van egy olyan rendszer, ami teljesen új innováció, a 2017-es évben került kereskedelmi forgalomba. Ez szétválasztja a köveket, a nedves rögöket a burgonyától, közben a burgonya nem sérül meg. Tehát ez által a burgonyának a tisztaságát növeli, nem kerül bele plusz szennyeződés akár a betároláskor.” - emelte ki Farkas József, mezőgazdasági gép forgalmazó.

A konferencián érintőlegesen szó esett az intézetet érintő átszervezésekről is. Polgár Zsolt elmondta, mivel az egyetem tangazdasága a tervekkel ellentétben idén mégsem vette át az intézet termelő tevékenységét, így az utolsó pillanatban sikerült elvetni a burgonyát. Kocsis László rektorhelyettes kiemelte, a Pannon Egyetem vezetésének célja, hogy a központ minél több időt és energiát tudjon a kutatásokra fordítani.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ismét megtartották a burgonyafajta bemutatót.
| 2023. jún. 29. csütörtök 15:09 | Keszthely
21. alkalommal várták a termelőket a Georgikon hagyományos fajtabemutatójára.
| 2023. ápr. 26. szerda 16:12 | Várvölgy
A magasabb összeg ellenére az emelkedés azonban csökkent a tavalyi értékekhez képest.
| 2022. szep. 20. kedd 17:34 | Gyenesdiás
Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a burgonyát népszerűsítő rendezvényt Gyenesdiáson.
| 2022. júl. 1. péntek 16:49 | Keszthely
A legújabb eszközöket és technológiákat ismertették a 20. fajtabemutató napon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.