Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Rügyfakadás Tavaszünnep
2018. ápr. 24. kedd | Gyenesdiás
Rügyfakadás Tavaszünnep
Húsz éves a Forrásvíz Természetbarát Egyesület és a Rügyfakadás Tavaszünnep. Utóbbi program az egyesület szervezésében valósul meg minden évben a gyenesdiási Nagymezőn. Idén mintha az időjárás is ünnepelt volna: a kerek évfordulót ragyogó napsütésben élvezhették a résztvevők. A számos program mellett egy különleges receptkönyv bemutatójára is sor került.

Összesen huszonhárom, rekordszámú csapat nevezett a főzőversenyre. A székelykáposztától a különféle pörköltökön keresztül a “Gyenesdiási gezemicéig” mindenféle étel főtt a bográcsokban. Utóbbit a Gyenesdiási Fürdőegyesület készítette.

"Tíz összetevőből áll, “Gyenesdiási gezemice” az elnevezése. Rengeteg zöldség, csirkemell, füstölt kolbász, szalonna, gomba, padlizsán, hagyma, paprika enyhén fűszerezve és ez összesütve. Ebből lesz egy nagyon kellemes ízvarázs." - mondta el Csizmadia Gáborné, a Gyenesdiási Fürdőegyesület egyik tagja.

Nerm csak kondérban és tárcsán, hanem gulyáságyúban is főzték a versenyre nevezett finomságokat. Sok helyi és környékbeli civil szervezet, baráti társaság nevezett a versenyre. A Magyar Vándor Klub kapros kerékrépalevest főzött.

"Ebben most jelenleg, hogy kicsit “magyar vándoros” legyen, van bent csülök, van bent lapocka, van bent oldalas, 3-4 féle hús. Így azért tartalmas és a savanyú répa és egy kapros, nagyon finom kapros feltéttel van és ettől különleges, úgy gondolom. Hát legalábbis eddig mindenki azt mondta, hogy nagyon ízletes." - magyarázta Csányiné Fonyódi Erika, a Magyar Vándor Klub titkára.

Ennek az ételnek a receptje is megtalálható abban a helyi önkormányzat által kiadott receptkönyvben, aminek a megjelenését erre a napra időzítették. Gál Lajos polgármester úgy fogalmazott: az egészséges étkezés népszerűsítésének egyik célja a Rügyfakadás Tavaszünnep, a könyv pedig ezt a szándékot testesíti meg.

Gál Lajos: "Sikerült valami, ami összehozott egy kötetet, egy olyan hitvallással, receptes gyűjteménnyel, amire nagyon büszkék vagyunk; hiszen egy kicsit gyenesdiásiként is bele kerültek azok a finom levesek, főzelékek, főtt ételek, vagy éppen sültek vagy sütemények, amikre nagyon büszkék voltak eleink."

Ivanicsné Kovács Ilus, a “nemzetikonyha.hu” munkatársa szerkesztette az ízléses kötetet. Ebben az elmúlt húsz év versenygyőztes ételei találhatók meg, amihez a “nemzetikonyha.hu” szerkesztősége még nyolcvanat tett hozzá. Az idei főzőverseny győztese a vándorserleget kapta meg a nap végén.

A Rügyfakadás Tavaszünnep egyidős a szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesülettel - a huszadik évfordulót ünnepelték ezen a napon.

"Igazából a célja az volt a kezdetektől, hogy megpróbáljuk megszólítani a környékben élő lakosságot, a civileket, hogy az egyesület által megfogalmazott célokat valamilyen formában tudják támogatni és igazán ehhez próbálunk meg itt a helyszínen gyűjteni." - nyilatkozta Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke.

A főzés közben huszár és honvéd fegyverzeti parádé szórakoztatta a résztvevőket. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is szívesen nézték a látványos műsort. Többek között a régi kézifegyverek használatát is bemutatták.

Nem csak a kézifegyverekkel lőttek, hanem - természetesen golyó nélkül - az ágyút is megtöltötték. A nyárias melegben nem csak látványos volt, hanem üdítően is hatott a tűzoltók bemutatója. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 22. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
24. alkalommal szervezték meg a Rügyfakadás Tavaszünnepet a Nagymezőn.
| 2023. ápr. 25. kedd 17:11 | Gyenesdiás
A Rügyfakadás Tavaszünnepet 23. alkalommal szervezte meg a 25 éves Forrásvíz Természetbarát Egyesület.
| 2019. ápr. 30. kedd 15:54 | Gyenesdiás
A Nagymezőn főzőversenyt is rendeztek, húsz csapat készített változatos ételeket.
| 2014. ápr. 30. szerda 06:17 | Gyenesdiás
A felújított erdei tornapályával ünnepelték a hétvégén tavasz beköszöntét a gyenesdiási Nagymezőn.
| 2022. ápr. 26. kedd 17:30 | Gyenesdiás
A természetvédelemről szóló rendezvényen színes programokkal várták a családokat.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:51
KREA TV
19:48
Göcsej filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:51
KREA TV
22:48
Göcsej filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.