Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az első világháború gyomornézetből
2018. ápr. 16. hétfő | Keszthely
Az első világháború gyomornézetből
Különleges aspektusból mutatja be az első világháborút a Balatoni Múzeum legújabb időszaki tárlata. A fronton harcoló katonák és a hátországban maradottak élelmezésébe nyerhetnek betekintést mindazok, akik ellátogatnak a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítására. A tárlat installációk és több mint kétszáz műtárgy segítségével mutatja be a Nagy Háború élelmiszer-ellátását.

Többek között egy tábori kávéfőzőt is láthatnak az érdeklődők a kiállításon. Az első világháború egyik kevésbé kutatott területe az osztrák-magyar hadsereg és a hátországban maradottak élelmiszer-ellátása. Számos háborús történet szól arról, hogy a magyar katona mindig éhes volt, Spekál József a kiállítás egyik kurátora azonban kiemelte, a magyar bakák feltalálták magukat, és rendszeresen gondoskodtak arról, hogy a kapott fejadagot kiegészítsék vagy változatossá tegyék.

„Sokszor be sem várták a gulyáságyú megérkezését, hanem amikor a fegyver ropogását felváltotta  a gyomor korgása, elmentek a környező falvakba, településekre, ami egyáltalán ott talpon maradt és nem gyújtották fel vagy gránátok nem robbantották széjjel, és mindent átkutattak a földszinttől a padlásig. Olvastam olyan harctéri visszaemlékezést, amikor még a trágyadombot is átkutatták.” - tájékoztatott a nyugalmazott ezredes.

A kiállítás darabjai Spekál József gyűjteményéből kerültek ki, aki 17 éve kutatja a Nagy Háború ezen aspektusát. A kiállítás több korabeli fényképet, állami rendelkezés plakátját és étkezési jegyet is felvonultat. A Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása mindenki számára tartogat érdekességeket.

„Akik érdeklődnek az első világháború után, azok mindenképpen jöjjenek el, hiszen az első világháborúnak olyan történéseit, olyan szegmensét ismerik meg, amellyel eddig nem találkozhattak. Mindenki, aki érdeklődik hazánk múltja iránt, annak nagyon izgalmas tényeket, információkat tartogat ez a kiállítás.” - hívta fel a figyelmet a Balatoni Múzeum igazgatója, Havasi Bálint.

A kiállítás megnyitóján közreműködtek a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület hagyományőrzői. A tárlatot Dr. Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Beszédében kiemelte, 1945 és 1990 között nem szabadott, nem illett az első világháborúról megemlékezni, így az ebben az időszakban felnőtt korosztálynak van mit bepótolni.

„Ha belegondolunk, hogy a Magyar Királyság területéről  több mint 3 millió katona vonult be 1914-ben vagy azt követően katonai szolgálatra, és ebből közel 600 ezer katonánk halt hősi halált, ez egy nagyon-nagyon rossz arány, egy borzasztó, egy drámai arány. Ami egyébként a lakosság számához viszonyítva Európában a legnagyobbak közé tartozott, és jelentősen nagyobb, mint a második világháborús vérveszteség.” - emelte ki a parancsnok.

A Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállításához múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak, amelyekre várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A tárlat június 6-ig lesz látható a múzeum dísztermében.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 23. kedd 19:15 | Balatongyörök
Különleges alkotásokból nyílt kiállítás a Györöki Nyári Tárlaton.
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.