Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Eltemetett múlt
2024. jún. 4. kedd | Keszthely
Eltemetett múlt
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be az Eltemetett múlt című tárlat. A vándorkiállítás a nagykanizsai Thúry György Múzeum és a Balatoni Múzeum régészeti gyűjteményének egy részét tárja a látogató elé. Az összeállítást múlt péntek óta láthatja a nagyközönség.

Csontvázak fekszenek a sírokban. Itt mutatják be az életet lezáró szakaszt. Koponyák, csontok is találhatóak ebben a teremben. A kiállításban szereplő emberi maradványok antropológiai jellegzetességeiről is számos ismeretet kap a látogató. Betegségek, temetkezési szokások, a sírokban található használati tárgyak is megjelennek ezen a részlegen. A Thúry György Múzeum régészeti gyűjteményének az 1980-as évektől a 2000-res évekig tartó időszakából láthatóak anyagok. Nagykanizsán tavaly áprilistól láthatta a közönség.

Dr. Száraz Csilla régész-főmuzeológus, a kiállítás kurátora: „A tárlat iránt nagy volt az érdeklődés. Nyugdíjas csoportok és egyéb csoportok is bejelentkeztek. Amiben tényleg nagyon jól tudtuk még a mindennapokban is használni, azok az iskolás közösségek. Úgyhogy nagyon-nagyon sok iskolai osztály jött el Nagykanizsáról és nézte meg a kiállítást. És ehhez kapcsolódóan tartottunk családi napokat is és múzeumpedagógiai foglalkozásokat, interaktív órákat.” 

Kerámiák, viseleti és használati tárgyak. A másik teremben ezek mutatják azt az életvitelt és szokásokat, melyek a letűnt korok embereit jellemezték. A kiállítás célja, hogy bemutassák a közönségnek az egykori dél-zalai vidék életét. A legtöbb anyag Balatonmagyaródról és Zalavárról származik. A kiállításhoz a Balatoni Múzeum is tett hozzá gyűjteményéből. 

„Ez a régészeti kiállítás ez május 31-től veszi kezdetét és szeptember 8-ig lesz látogatható itt nálunk. Ez a kiállítás, ez a komplexitásra törekszik. Ugyanis a Thúry György Múzeumnak a leletanyagi mellett a Balatoni Múzeum gyűjteményét is megtekinthetik a kedves látogatók. Többek között a középkori leletanyagainknak legfőképp Keszthely Fő terén, illetve Zalavár Apát-domb térségében előkerült leleteit csodálhatják meg” - nyilatkozta Kovács Dalma, a Balatoni Múzeum régész-muzeológusa.  

A kiállítás megnyitóján Németh Péter igazgató kiemelte a Thúry György Múzeummal való jó kapcsolatukat. Keszthely ugyanis Nagykanizsa után a második helyszín, ahol bemutatják ezt a tárlatot. Manninger Jenő polgármester is köszönetet mondott a dél-zalaikkal való együttműködésért. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 23. hétfő 19:15 | Keszthely
Először tartották meg a Múzeumok Őszi Éjszakáját
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
Restaurálták a Balatoni Múzeum csillárját.
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Sármellék
A sármelléki és zalavári szovjet légierő ezredhez kapcsolódó emlékeket és tárgyakat keres a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
10:00
Híradó
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
19:23
Savaria Filmfesztivál
19:31
Egy csipetnyi szó
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
22:23
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.