Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A kortárs művészek kedvelt bemutatkozási helye Balatongyörök
2024. júl. 23. kedd | Balatongyörök
A kortárs művészek kedvelt bemutatkozási helye Balatongyörök
Különleges alkotásokból nyílt kiállítás a Györöki Nyári Tárlaton. Az idei sorozat második állomásán a Szolnoki Művésztelep vezetője, Verebes György mutatkozik be. A Munkácsy-díjas festőművésznek büszkeség, hogy itt állíthat ki. A kortárs művészek körében nagy rangja és ismertsége van a 2003 óta zajló programsorozatnak.

Verebes György munkái mögött hosszú évek óta tartó gondolatiság van. Alapvetően azt vizsgálja, hogy a különböző életkorokban az ember, hogy viszonyul a testéhez akár az életben való működés terén, vagy az ahhoz kapcsolódó gondolatokkal. A Szolnoki Művésztelep vezetőjének ez az első bemutatkozása Balatongyörökön, de nem ismeretlen számára a nyári tárlat.

„Nagyon büszke vagyok és nagyon örülök, mert ennek a galériának a hírét régóta ismerem. Nagyon sok általam nagyra becsült művészbarátom, kollegám állított már itt ki és büszke vagyok, hogy ehhez a névsorhoz csatlakozhatom. A régi képek közül vannak itt olyanok, amik 20 évvel ezelőtt készültek, nagy időintervallum látható együtt, de így ahogy most végignézem őket közösen a legújabb sorozatot és a régebbieket, úgy látom – hála Istennek – hogy tudnak beszélgetni egymással" - fogalmazott a kiállító művész. 

A Szóma Széma című sorozat darabjai jóval többek annál, mint ami a felszínen látszódik. Nem mond ki mindent, hanem utalásokkal dolgozik és nüánszokból alakul ki az emberben a kép - mondta a tárlatot megnyitó Szemdám György. Az elismert festőművész, művészeti író és filmrendező többször méltatta itt kollégáit és maga is kiállított már. 

„Ilyen egyemberes, méltó bemutatkozásra nincs helyiség nagyjából Budapesten. Ha a színvonaláról kérdez, ezek rejtélyes képek és minden rejtély engem érdekel és utalásokkal dolgozik. A színvonalát nem vagyok hivatott, hogy ezt megítéljem, de mégis azt mondom, hogy ez a kortárs magyar képzőművészetnek a színe-javához tartozik.”

2003-ban nyílt meg az első Györöki Nyári Tárlat. A művelődési házat a művészvilágot jól ismerő, helyi kötődésű Palásti Bese segíti. Az elmúlt 21 évben a kortárs művészet jeles képviselő állítottak itt ki. 

Balatongyörökön a képzőművészt mindig fontos volt. Az 1900-as évek elején a Nemzeti Szalon igazgatója például festőtelepet akart létrehozni a településen az anyaországtól elcsatolt nagybányai művésztelep mintájára. Bár ez nem valósult meg, de így is több neves művész érkezett Balatongyörökre.  

Villányi Éva intézményvezető: „Ez a Nemzeti Szalon katalógusainak a címeiből rendkívül jól kiviláglik, hiszen rengeteg olyan cím szerepel benne, hogy Balatongyöröki utcarészlet, Balatongyöröki táj, azt nem is kell mondani, hogy a Szépkilátó, mint olyan az mindig is vonzotta a képzőművészeket. Sajnos ez a balatongyöröki művésztelep nem jött létre, viszont az utána lévő évtizedekben a jeles elődeim mindig igyekeztek olyan Györöki Nyári Tárlatokat létrehozni, amelyek akár a környéknek, akár a környékről származó neves képzőművészeknek adtak egy olyan lehetőséget, hogy megismertessék a munkáikat az itt élő falusi, vagy vidéki népességgel is.”

Az idei Györöki Nyári Tárlat sorozatát Hegyeshalmi László nyitotta. Verebes György után Nádor Tibor alkotásai díszítik majd a művelődési ház falát augusztus 3-tól, majd Szotyori László Munkácsy-díjas festőművész mutatkozik be.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2020. júl. 14. kedd 14:16 | Balatongyörök
Bács Emese festményeivel nyitotta meg kapuit a Györöki Nyári Tárlat a Bertha Bulcsu Művelődési Házban.
| 2017. júl. 25. kedd 15:15 | Balatongyörök
A hazai kortárs művészek legjava mutatkozik be egyedülálló módon a Balaton körül.
| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.