Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Katana, yoroi, kimono, iaido
2017. máj. 30. kedd | Keszthely
Katana, yoroi, kimono, iaido
Az intézmény egy korábbi kiállítás sikerén felbuzdulva folytatta a keleti kultúra bemutatását. A hétvégi rendezvényre az ország minden szegletéből érkeztek a japán tradíció hazai művelői.

Japán vívóiskolák 5-600 éves fogásait is bemutatták a harcművészek. A Balatoni Múzeum japán napján az iaido és kendo harcművészet hazai képviselői jelentek meg, hogy szemléltessék a precizitásra és a fegyelemre épülő formagyakorlatokat. Tradicionálisan készített fegyvereket is láthatott a közönség. Kovács András karkovács munkáit japán minősítők is elismerték. A férfi egy 17. századi műhelyrekonstrukcióban dolgozik.

„Alapanyagban is ugyanúgy dolgozok mint a japánok, tehát tamahaganéból, vashomokból kohósítom az alapanyagot és úgy öntöm ki az úgynevezett tamahaganét, ez egy ilyen fém öntecs, alaptalan fém öntecs és ebből kezdem el kovácsolni, hajtogatni több ezer rétegben a kardot. Faszénnel fűtöm a tűzet, kézi fújtatóval dolgozok, nincsen a műhelyemben elektromos szerszámnak helye, csak kézi kohó, kézi kalapácsok. Ami a modern kort idézi az egy poroltó és egy villanykörte.” - mondta el a kardkovács.

A japán nap kiindulópontja az áprilisi szamuráj páncélrekonstrukciók és a Cseresznyevirágzás kiállítása volt. Rákóczi Ferenc páncéljait most újra bemutatták, de eredeti kimonók is érkeztek egy veszprémi gyűjtő jóvoltából. A Balatoni Múzeumban azt tapasztalják, nagy az érdeklődés a japán kultúra iránt. Gyanó Szilvia néprajzkutató szerint ennek oka az esztétikum és a szépség lehet: „A japán kultúrában, a harcművészetben, az öltözködésben, a hagyományos japán kultúrában nagyon fontos az esztétikum, a szépség, ez ugye a shinto vallásnak is köszönhető, hiszen szinte minden egyes interakcióban, minden egyes kavicsban, mindenben ott van a szellem. Japánban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden szép legyen – gondoljunk csak például a kertkultúrára, vagy a kimonókra, amikből ma is egy gyűjteményt bemutatunk Csomai Zsuzsanna segítségével.”   

A Balatoni Múzeumban ritka, hogy egy távoli világ és kultúra mutatkozzon be. A szervezők szerint ez a program akár hagyományteremtő is lehet. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. már. 28. csütörtök 19:15 | Keszthely
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
| 2024. már. 22. péntek 19:15 | Keszthely
A vetélkedőre 2-4 fős csapatok jelentkezhettek.
| 2019. ápr. 4. csütörtök 19:05 | Keszthely
Az Életfa Napokon emlékeztek meg a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok 150 éves jubileumára.
| 2017. már. 31. péntek 15:56 | Keszthely
A japán és a magyar kultúra jegyében ünnepli 20 éves fennállását az Életfa Iskola.
| 2014. ápr. 16. szerda 20:00 | Keszthely
A keleti kultúrákat bemutató programokkal és emlékszoba átadással ünnepelt az Életfa iskola.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.