+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A solymászatot népszerűsítették
2023. január 24. kedd 16:34 - Keszthely
A solymászatot népszerűsítették
Solymászati nyílt napot tartottak a hétvégén Keszthelyen és Karmacson. Az esemény célja, hogy az ősi vadászati módot megismertessék a közönséggel. Az érdeklődők testközelből figyelhették meg, hogy milyen kölcsönhatásban tud együtt dolgozni ember és állat. Az alkalmon lehetőség volt vadászkutyák vizsgáztatására is.

A Vadászati Múzeum hátsó kertjében gyülekeztek a solymászok és az érdeklődők. Héják, sólymok és szirti sas kiképzői is tapasztalatot cseréltek egymással. A megnyitón elhangzott, a helyszínre kerültek azok a totemek, melyek neves solymászoknak állítanak emléket. Szeretnének minden környékbeli solymászattal kapcsolatos rendezvényt itt indítani. Az eseményre az ország több vidékéről érkeztek.

„A solymászat végül is arról szól, hogy az ember és a madár együtt vadásszon. Ez egy jó, kellemes olyan időtöltés, ami egyszerre jó természet és madárismeretet feltételez. Másrészt egy olyan lelkületű ember, aki szereti az állatokat és főleg a madarakat, mi velük szeretünk vadászni, nem más fegyverekkel, hanem a madarakkal.” - mondta el Bérces János.

Közös vadászat is volt a nyílt napon, Karmacs határába vonultak a solymászok és kísérőik. Folyamatosan képzik ki a madarakat. A különböző vadászati módok között ezt tartják az egyik leghumánusabbnak, mivel kis sebet ejtenek a vadon, a prédának pedig lehetősége van a menekülésre. A nyílt nap minden évben népszerű, melyet a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendje szervez.

„A társadalmi elfogadottsága magasan kiemelkedő az összes többi vadászati formához képest. Az hogy mennyien solymásznak, kik solymásznak, ez már nehezebb kérdés. Hiszen a solymászat egy nagyon nehéz tevékenység. Nem lehet félretenni a hétköznapokra, mindennapi elfoglaltságot igényel. Sőt az egész életformáját ré kell alakítania a solymásznak, az egész családjáét. Művelni már nehezebb a tevékenységet, de úgy érezhető a magyarságnak a pozitív hozzáállása, társadalmi elfogadottsága, támogatottsága.” - ismertette Lóki György a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendjének elnöke.

A nyílt napon lehetőség volt solymászkutya vadászati alkalmassági vizsgát tenni. Bírálták a kutyának a fegyelmét és a figyelmét egyaránt. Az ebnek össze kell dolgoznia a ragadozó madárral, ami nem könnyű feladat.

„Ez azért speciális, mert ezek vizslák. Tehát eredetileg apportírozó kutyák, itt viszont nem kell az apport, mert furcsa lenne, ha a zsákmányt a madárral együtt beapportírozná a gazdához. Tehát itt ez nem kívánatos, tilos, úgyhogy itt a vizsgán ezeket a dolgokat figyeljük, hogy a madárral kapcsolatban hogy viselkedik, a gazdával kapcsolatban hogy viselkedik.” - ismertette Pomázi Ágoston a Kynológiai Szakbizottság elnöke.

A solymászati nyílt nap célja volt, hogy azok is betekintést nyerhessenek ebbe a vadászati módba, akik eddig csak bemutatón láttak hasonlót. Alkalom volt a beszélgetésre, tapasztalatcserére is.

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus