Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Vadveszély!
2022. ápr. 5. kedd | Keszthely
Vadveszély!
Egész évben, bármely napszakban előfordulhatnak vadbalesetek. 2017 óta évről évre több állatot gázolnak el. Tavaly több mint 6000 nagyvadat ütöttek el a magyarországi utakon. A rendőrség és a vadászok is azt kérik, a vadveszéllyel jelezett útszakaszokon, különös figyelemmel közlekedjünk.

Békésen legelésző szarvasok. Az Alsópáhokra vezető 75-ös főúttól csak pár méter és a bozótos választja el őket. Az amatőr felvétel most hétvégén, szombaton valamivel 16 óra előtt készült az alsópáhoki körforgalom közelében. 

A felvételt megmutattuk a területileg illetékes vadásztársaság elnökének. Varga Jenő azt mondja, szarvasok esetében nem meglepő most ez a látvány: „Most van az új agancs fejlődés időszaka és ilyenkor sokkal intenzívebben, sokkal válogatósabban kezdenek el enni. Most, ahogy a természetben is látjuk, minden megzöldül és ezért olyan helyeket választanak ki ezek a szarvasrudlik, ahol a friss, zsendülő növényt tudják enni.”

Nem csak a bőgéskor, hanem most is éberebbnek kell lenni az autósoknak. Bár a vadak hajnalban és alkonyatkor az aktívabbak, bármikor keresztezhetik az országutat. A hét első két napján csak Zala megyében öt vadbaleset történt. Fenékpusztánál egy őz ugrott ez elé az autó elé, személyi sérülés nem történt, az állat elpusztult, az autóban anyagi kár keletkezett. Keszthely térségében nem csak a Fenékpuszta, hanem például a Hévízi út és Napfény sor környéke és Alsópáhok is vadban gazdag. Itt vannak leggyakrabban balesetek.

„Heti szinten több is előfordul. Egy kicsit a nyári időszak,a mikor kevesebb van, de ez most már annyira nem jellemző, mert összefolynak a vadmozgási időszakok. Illetve a kutyasétáltatók is, ha kiviszik a kutyát erdősebb területre, vagy mezőre és ott találkoznak, megriasztják a vadat, akkor a vad az menekül és nem fogja figyelembe venni a gépkocsikat, hogy jön vagy nem jön” - nyilatkozta Dongó Norbert, a Keszthelyi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója. 

Csak Zala megyében 549 vadat ütöttek el 2020-ban – derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár legutóbbi jelentéséből. Ez a statisztika csak azokat, az eseteket tartalmazza, amikor értesítették a vadgazdálkodót a gázolásról. Baleset esetén mindkét fél maga viseli a károkat: a vadásztársaság a vadállományban esett kárt, az autós pedig a gépjárműét.

Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője: „A gépjárművezető akkor számíthat a biztosító segítségére, ha rendelkezik teljes körű, tehát a töréskárra is vonatkozó CASCO biztosítással, vagy pedig a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás mellé is köthető egyes társaságoknál kiegészíthető vadkárbiztosítással, illetve adott esetben, hogyha a társaság rendelkezik ilyen biztosítással, önálló vadkárbiztosítással.”    

Vadgázolás esetén az állat a vadásztársaság tulajdona. Ha azt valaki elviszi, lopást követ el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2020. szep. 18. péntek 15:53 | Keszthely
A gímek násza idején sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye.
| 2024. jún. 12. szerda 19:15 | Keszthely
Lezajlott a Közlekedik a család területi fordulója Zalaegerszegen.
| 2024. máj. 15. szerda 19:15 | Balatongyörök
Egyre több vasparipás jelenik meg az utakon.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely önkormányzata és a Generali a Biztonságért Alapítvány jóvoltából létesült okoszebra a Tapolcai úton.
| 2023. dec. 4. hétfő 15:51 | Türje
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.