Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Solymászat testközelből
2019. dec. 17. kedd | Karmacs
Solymászat testközelből
Szirti sas, sólyom és héja röptét is megcsodálhatták az érdeklődők a solymász nyílt napot. A programot ezúttal is a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendje szervezte a keszthelyi Vadászati Múzeummal karöltve. A rendezvény célja, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhessenek ebbe az ősi vadászati módba. A vadászok ezúttal is szerencsével jártak egy fácánkakast és egy dolmányos varjút zsákmányoltak a karmacsi szántóföldeken.

Számos szabályt meg kellett ismerniük azoknak, akik részt kívántak venni a solymász nyílt napon. Ezek a szabályok a madarak, de főként az érdeklődők testi épségét szolgálták. A szirti sas ugyanis akár halálos sérülést is képes okozni, ha zsákmányt sejt. Mindezek mellett azonban a nyílt nap célja bemutatni ezt a több ezer éves vadászati módot. A programra felnőttek és gyerekek egyaránt kíváncsiak voltak.    

„Ezek a sasok, igen, az a sas az nagyon szép volt, jó nagy, termetes. Nagyon jól néz ki, hogy itt a sólymokat reptetik, és a kutyusok nagyon tetszenek.” - mondta egy érdeklődő, Pirbus Bence.

A solymászat ősi vadászati mód, ami magában foglalja a sassal, héjával, karvallyal történő vadászatot is. Fontos pillére a madarak betanítása és idomítása, azt azonban tudni kell, hogy ezek a szárnyasok nem házi kedvencek, hanem igazi ragadozók. A vadászatot követően terítéket készítenek, így adva meg a végtisztességet az elejtett zsákmánynak. A solymászatot a leghumánusabb vadászati módszerként tartják nyilván, hiszen a sebzés minimális és a prédának lehetősége van a menekülésre. A nyílt napot idén is a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendje szervezte.

„Én azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a solymászokon kívül is a solymászat iránt érdeklődők ezt megtapasztalhassák személyesen. A solymászat egy olyan tudomány, amit csak élő formájában lehet átörökíteni, ezért hozzáférést kell biztosítanunk. Van egy olyan felelősségünk solymászként, hogy azok számára, akik ezt a tevékenységet nem tudják folytatni, nem tudják megélni a gyakorlatában, a mindennapjait nem tudják vállalni, számukra is hozzáférhető legyen. Ha egy-egy nap erejéig is, de ezért rendezzük ezeket a napokat.” - tájékoztatott Lóki György, a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendjének elnöke.

A sikeres vadászatot követően ebéddel is megvendégelték a résztvevőket. A jurtatábornál hun üstben készült az ősmagyar egytálétel, amely egyedi fűszerezésétől vált különlegessé. A solymász nyílt nap már hagyomány Keszthelyen, így az érdeklődőknek várhatóan jövőre is lesz lehetőségük bepillantani ebbe a vadászati módba. 

Regman Karola - Keszthelyi TV      

| 2023. jan. 24. kedd 16:34 | Keszthely
Az alkalmon lehetőség volt vadászkutyák vizsgáztatására is.
| 2019. dec. 11. szerda 17:24 | Keszthely
A vadászati Múzeum parkjában solymász nyílt nap lesz szombaton.
| 2019. jan. 29. kedd 18:14 | Rezi
Szakmai napot és bemutatót tartottak a Rezi erdőben a szakma képviselői a nagyérdeműnek.
| 2014. jan. 15. szerda 13:06 | Keszthely
Lóki György fősolymász tartott előadást a Világjáró Klubban az ősi vadászati módról.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.