Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A solymászatot népszerűsítették
2023. jan. 24. kedd | Keszthely
A solymászatot népszerűsítették
Solymászati nyílt napot tartottak a hétvégén Keszthelyen és Karmacson. Az esemény célja, hogy az ősi vadászati módot megismertessék a közönséggel. Az érdeklődők testközelből figyelhették meg, hogy milyen kölcsönhatásban tud együtt dolgozni ember és állat. Az alkalmon lehetőség volt vadászkutyák vizsgáztatására is.

A Vadászati Múzeum hátsó kertjében gyülekeztek a solymászok és az érdeklődők. Héják, sólymok és szirti sas kiképzői is tapasztalatot cseréltek egymással. A megnyitón elhangzott, a helyszínre kerültek azok a totemek, melyek neves solymászoknak állítanak emléket. Szeretnének minden környékbeli solymászattal kapcsolatos rendezvényt itt indítani. Az eseményre az ország több vidékéről érkeztek.

„A solymászat végül is arról szól, hogy az ember és a madár együtt vadásszon. Ez egy jó, kellemes olyan időtöltés, ami egyszerre jó természet és madárismeretet feltételez. Másrészt egy olyan lelkületű ember, aki szereti az állatokat és főleg a madarakat, mi velük szeretünk vadászni, nem más fegyverekkel, hanem a madarakkal.” - mondta el Bérces János.

Közös vadászat is volt a nyílt napon, Karmacs határába vonultak a solymászok és kísérőik. Folyamatosan képzik ki a madarakat. A különböző vadászati módok között ezt tartják az egyik leghumánusabbnak, mivel kis sebet ejtenek a vadon, a prédának pedig lehetősége van a menekülésre. A nyílt nap minden évben népszerű, melyet a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendje szervez.

„A társadalmi elfogadottsága magasan kiemelkedő az összes többi vadászati formához képest. Az hogy mennyien solymásznak, kik solymásznak, ez már nehezebb kérdés. Hiszen a solymászat egy nagyon nehéz tevékenység. Nem lehet félretenni a hétköznapokra, mindennapi elfoglaltságot igényel. Sőt az egész életformáját ré kell alakítania a solymásznak, az egész családjáét. Művelni már nehezebb a tevékenységet, de úgy érezhető a magyarságnak a pozitív hozzáállása, társadalmi elfogadottsága, támogatottsága.” - ismertette Lóki György a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendjének elnöke.

A nyílt napon lehetőség volt solymászkutya vadászati alkalmassági vizsgát tenni. Bírálták a kutyának a fegyelmét és a figyelmét egyaránt. Az ebnek össze kell dolgoznia a ragadozó madárral, ami nem könnyű feladat.

„Ez azért speciális, mert ezek vizslák. Tehát eredetileg apportírozó kutyák, itt viszont nem kell az apport, mert furcsa lenne, ha a zsákmányt a madárral együtt beapportírozná a gazdához. Tehát itt ez nem kívánatos, tilos, úgyhogy itt a vizsgán ezeket a dolgokat figyeljük, hogy a madárral kapcsolatban hogy viselkedik, a gazdával kapcsolatban hogy viselkedik.” - ismertette Pomázi Ágoston a Kynológiai Szakbizottság elnöke.

A solymászati nyílt nap célja volt, hogy azok is betekintést nyerhessenek ebbe a vadászati módba, akik eddig csak bemutatón láttak hasonlót. Alkalom volt a beszélgetésre, tapasztalatcserére is.

| 2019. dec. 17. kedd 13:51 | Karmacs
Az ősi vadászati móddal ismerkedhettek a hétvégén az érdeklődők Karmacs határában.
| 2019. dec. 11. szerda 17:24 | Keszthely
A vadászati Múzeum parkjában solymász nyílt nap lesz szombaton.
| 2019. jan. 29. kedd 18:14 | Rezi
Szakmai napot és bemutatót tartottak a Rezi erdőben a szakma képviselői a nagyérdeműnek.
| 2014. jan. 15. szerda 13:06 | Keszthely
Lóki György fősolymász tartott előadást a Világjáró Klubban az ősi vadászati módról.
| 2022. ápr. 5. kedd 16:02 | Keszthely
Az év bármely napján keresztezhetik az országutat a vadak
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.