+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A jóra és az igazságra hívja fel a figyelmet az ökumenikus imahét
2023. január 19. csütörtök 15:36 - Keszthely
A jóra és az igazságra hívja fel a figyelmet az ökumenikus imahét
Elkezdődött Keszthelyen is az ökumenikus imahét, mely a Krisztus-hívők egységéért jött létre. A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika Mária-kápolnájába azért gyűltek össze a különböző felekezetek tagjai, hogy közösen imádkozzanak. Cél, hogy olyan gondolatokat ébresszenek egymásban, melyek erősítik a hitet és az erkölcsi értékrendet.

„Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra…”. Ez a 2023-as év üzenete. Az idei imahét anyagát és istentiszteleti rendjét a Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze. A különböző felekezetek felé azt hirdetik, hogy minden Krisztus-hívő egyenlő. Isten elvárja mindenkitől, hogy figyeljen a másikra, törekedjen a jó kapcsolatokra, szeresse a másikat. A keszthelyi alkalom kezdőnapján Zichy Emőke református lelkész hirdetett igét. Hangsúlyozta, minden évben fontos üzenetet fogalmaztak meg az ökumenén. Kiemelte, idén a nehézségekkel, viszályokkal és széthúzással megterhelt világban sem véletlen a vezérige választása.

„Nagyon komoly üzenetet helyez a szívünkre az Úristen. Ugyanúgy nem véletlenszerűen, mint ahogy a korábbi imahetek igéjét, amely azt mondja, hogy „cselekedjetek jót és törekedjetek az igazságra. Annyiszor halljuk, próbáljuk gyakorolni, érteni, megvalósítani, de ha valamikor, akkor bizony most helye van a jócselekedeteknek az életünkben.”

Az egyházi felekezetek vezetői arra hívják fel a figyelmet az alkalmakon, hogy a közös imával a békéért és az egységért fohászkodhatunk. Az ökumenikus imahetet 1968-ban indították útjára. Magyar vonatkozásban a tordai országgyűlésen 1568. január 13-án már azt a döntést hozták, hogy az imával az egységet keressék egymásban a hívők. A hirdetett igének nagy súlya van.

„Ez egy felszólítás, hogy a jót, azt gyakorolni kell, nem csak beszélni róla. És tanítani is. Meg kell mutatni egymásnak a jót, a szeretetet, az egységre való nyitottságot. Hiszen Jézus mondja, hogy úgy ismerszik meg a ti keresztény mivoltotok, hogyha szeretettel vagytok egymás iránt. Nézzétek mennyire szeretik egymást. És ezt akarjuk mi megvalósítani, akár világviszonylatban.” - osztotta  meg Mezei András plébános.

Pénteken Tál Zoltán atya hirdet igét, melyet követően szeretetvendégségre várják a híveket. Az ökumenikus imahét január 22-ig tart, azonban a felekezetek azt kérik a hívektől, hogy ne csak egy hétig törekedjenek az egységre, hanem egész évben.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus