+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A doni áttörés áldozataira emlékeztek Keszthelyen
2023. január 16. hétfő 18:52 - Keszthely
A doni áttörés áldozataira emlékeztek Keszthelyen
A Don-kanyarban elhunytakra emlékeztek a hétvégén Keszthelyen. Nyolcvan esztendővel ezelőtt zajlott a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ami ellen Zala vármegyéből is több hadosztály is részt vett a harcokban. A 2. magyar hadsereg összvesztesége több, mint százezer katona volt a háborúban.

Ezek az eredeti felvételek 1942-43 telén, az akkori Szovjetunió területén, a Don-kanyarban készültek. A Magyar Királyi Honvédség hadrendben nem szereplő alakulata szövetségesként, Berlin kérésére vett részt a második világháború harcaiban. Csak a doni katasztrófában több tízezer magyar katona vesztette életét.

Rájuk emlékeztek meg vasárnap délelőtt. A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban engesztelő szentmisén vettek részt a hívek, majd a templomkertben folytatódott a múltidézés. A megjelentek között olyan is volt, aki családtagja révén érintett a nyolcvan esztendővel ezelőtti események szörnyűségeiben. Szirmai János nyugállományú alezredes: "Az apukám és az apósom is ott volt a Don-kanyarban. Hál' Istennek, mind a kettő hazatért, ugyan apukám megsebesülve. Ez a magyar történelem egy nagy csapása, ahogy az előadó említette, összehasonlítva a Moháccsal, a Muhival, súlyos veszteség volt az ország számára. Katonaként ezt meg nekem főleg nehéz elviselni."

A Csány-Szendrey Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának igazgatója, Mózs Krisztián beszédében kiemelte: “Magyar katona olyan nehéz és mostoha körülmények között sohasem harcolt, mint a magyar királyi második honvéd hadsereg katonái nyolcvan évvel ezelőtt Voronyezstől délre, a Don folyó mentén.” Majd így fogalmazott: "A téli felszerelés hiánya miatt sok volt a fagysérült, a hiányos táplálkozás és fűtés tömeges megbetegedésekhez vezetett. A mínusz 30, mínusz 40 fokos hideg és a felszerelésbeli hiányosságok harccselekmények nélkül is súlyos veszteségeket okoztak. 1943. január 12.-e között az oroszok áttörték a doni magyar arcvonalat."

A megemlékezés végén megkoszorúzták a világháború áldozatainak emlékművét. Az alkotás huszonkettő esztendeje hirdeti, hogy az utókor nem feledkezik meg azokról a hősökről, akik soha nem tértek haza; holtan maradtak ott a hófödte távoli csatatereken.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Időseit ünnepelte Gyenesdiás a hétvégén az általános iskola aulájában.
 
A párt keszthelyi szervezete ezúttal tartós élelmiszercsomagokat gyűjt a nehéz helyzetben lévőknek.
 
Az ünnepi időszakban nem feledkeznek meg a rászorulókról sem.
 
A nevelőszülői hálózattal közösen tartott istentiszteletet Keszthelyen a református gyülekezet.
 
Közösségi faültetést szervezett az Erzsébet ligetben a Keszthelyi Városvédő Egyesület.
 
Szezonzáró versenyt szervezett a Keszthelyi Túravitorlás Club
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus