Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A doni áttörés áldozataira emlékeztek Keszthelyen
2023. jan. 16. hétfő | Keszthely
A doni áttörés áldozataira emlékeztek Keszthelyen
A Don-kanyarban elhunytakra emlékeztek a hétvégén Keszthelyen. Nyolcvan esztendővel ezelőtt zajlott a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ami ellen Zala vármegyéből is több hadosztály is részt vett a harcokban. A 2. magyar hadsereg összvesztesége több, mint százezer katona volt a háborúban.

Ezek az eredeti felvételek 1942-43 telén, az akkori Szovjetunió területén, a Don-kanyarban készültek. A Magyar Királyi Honvédség hadrendben nem szereplő alakulata szövetségesként, Berlin kérésére vett részt a második világháború harcaiban. Csak a doni katasztrófában több tízezer magyar katona vesztette életét.

Rájuk emlékeztek meg vasárnap délelőtt. A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban engesztelő szentmisén vettek részt a hívek, majd a templomkertben folytatódott a múltidézés. A megjelentek között olyan is volt, aki családtagja révén érintett a nyolcvan esztendővel ezelőtti események szörnyűségeiben. Szirmai János nyugállományú alezredes: "Az apukám és az apósom is ott volt a Don-kanyarban. Hál' Istennek, mind a kettő hazatért, ugyan apukám megsebesülve. Ez a magyar történelem egy nagy csapása, ahogy az előadó említette, összehasonlítva a Moháccsal, a Muhival, súlyos veszteség volt az ország számára. Katonaként ezt meg nekem főleg nehéz elviselni."

A Csány-Szendrey Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának igazgatója, Mózs Krisztián beszédében kiemelte: “Magyar katona olyan nehéz és mostoha körülmények között sohasem harcolt, mint a magyar királyi második honvéd hadsereg katonái nyolcvan évvel ezelőtt Voronyezstől délre, a Don folyó mentén.” Majd így fogalmazott: "A téli felszerelés hiánya miatt sok volt a fagysérült, a hiányos táplálkozás és fűtés tömeges megbetegedésekhez vezetett. A mínusz 30, mínusz 40 fokos hideg és a felszerelésbeli hiányosságok harccselekmények nélkül is súlyos veszteségeket okoztak. 1943. január 12.-e között az oroszok áttörték a doni magyar arcvonalat."

A megemlékezés végén megkoszorúzták a világháború áldozatainak emlékművét. Az alkotás huszonkettő esztendeje hirdeti, hogy az utókor nem feledkezik meg azokról a hősökről, akik soha nem tértek haza; holtan maradtak ott a hófödte távoli csatatereken.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 15. hétfő 14:32 | Keszthely
A doni áttörés áldozataira emlékezett Keszthely engesztelő szentmisével és gyertyagyújtással.
| 2023. jan. 16. hétfő 18:58 | Gyenesdiás
Gyenesdiás nagyközségben is megemlékeztek a doni katasztrófa áldozatairól.
| 2022. jan. 10. hétfő 15:39 | Rezi
A történelmi áttekintést megelőzően szentmisét ajánlottak fel a hősök lelki üdvéért.
| 2021. jan. 12. kedd 15:52 | Keszthely
A doni áttörés a magyar nemzet egyik legnagyobb katasztrófája.
| 2014. jan. 21. kedd 15:41 | Gyenesdiás
Gyenesdiáson koszorúzással emlékeztek a háborús hősökre a Községháza előtti téren.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.