Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A doni áldozatokra emlékeztek Reziben
2022. jan. 10. hétfő | Rezi
A doni áldozatokra emlékeztek Reziben
76 rezi áldozata volt a második világháborúnak, hangzott el a település megemlékezésén vasárnap. A történelmi áttekintést megelőzően szentmisét ajánlottak fel a hősök lelki üdvéért. Elhangzott, sokáig kellett titkolni, hogy mi történt a Don-kanyarban, az elesett katonákért pedig nem mondathattak el szentmisét. Az ott történt eseményekre azonban kötelességünk emlékezni.

A doni ütközetben elhunytak lelki üdvéért ajánlották fel a vasárnapi szentmisét Reziben. A településről is számos férfi volt tagja a 2. magyar hadseregnek, akiket német követelésre küldtek ki a keleti frontra, hogy 200 kilométeren védjék a doni partszakaszt. Kiss László esperes felidézte a Historia Domusban, azaz a plébánia által vezetett naplószerű könyvben található információkat. Eszerint folyamatosan érkeztek a táviratok, hogy a Don-kanyarban lévő katonák életüket vesztették.

„Sokáig nem lehetett róluk beszélni. A feleség, a szülők, akár a gyermekek titokban mondattak misét, hogy a lelkük nyugodjon meg a mindenható Isten végtelen szeretetében. Vagy abban reménykedve, hogy még hazatérhetnek. Most értük imádkozunk, hogy a szenvedéseikért és mindazokért a nehézségért, melyet kiálltak, amit át kellett nekik élni. A mindenható Isten adjon nekik nyugalmat és fogadja be őket az ő végtelen országába és szeretetébe.”

Az esperes hozzátette, nem szabad elfeledkeznünk a hősökről. Úgy fogalmazott, fontos, hogy ébren tartsuk az ő emlékezetüket és kérjük Istent, hogy segítse őket az örök boldogságba.

A szentmisét követően Varga János történelemtanár ismertette az 1942-43-as történéseket. Elhangzott, a második világháborúnak 76 rezi áldozata volt.  A megemlékezésen a Don-kanyarban állomásozó Lajtos Árpád, a hadsereg vezérkari tisztjének leveléből hallhattak idézetet a jelenlévők.

„1942. szeptember végével leharcolt, létszám és anyag tekintetében erősen megfogyatkozott, önbizalmában legalábbis megrendült magyar hadsereg állt a Don partján, vele szemben már minden vonatkozásban fölényes ellenfél. Mindez ideig elmaradtak azok a kiegészítések, amelyeket induláskor kilátásba helyeztek, és az eddigi események során nélkülözhetetlennek is bizonyultak. A doni magyar hadsereg mindinkább úgy érezte, hogy otthon már leírták őket.”

A megemlékezést követően a résztvevők a temetőben található második világháborús emlékműnél gyülekeztek. Családtagok, leszármazottak és az általános iskolások is elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.  Főt hajtottak a testület tagjai is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 15. hétfő 14:32 | Keszthely
A doni áttörés áldozataira emlékezett Keszthely engesztelő szentmisével és gyertyagyújtással.
| 2023. jan. 16. hétfő 18:58 | Gyenesdiás
Gyenesdiás nagyközségben is megemlékeztek a doni katasztrófa áldozatairól.
| 2023. jan. 16. hétfő 18:52 | Keszthely
A Don-kanyarban nyolcvan esztendővel ezelőtt elhunytakra emlékeztek a hétvégén Keszthelyen.
| 2021. jan. 12. kedd 15:52 | Keszthely
A doni áttörés a magyar nemzet egyik legnagyobb katasztrófája.
| 2014. jan. 21. kedd 15:41 | Gyenesdiás
Gyenesdiáson koszorúzással emlékeztek a háborús hősökre a Községháza előtti téren.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.