+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A fecskefarkú pillangó lett az év lepkéje
2023. január 12. csütörtök 15:54 - Keszthely
A fecskefarkú pillangó lett az év lepkéje
A fecskefarkú pillangó lett az év lepkéje. Első alkalommal indították el ezt a programot, hogy ráirányítsák a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra. Hazánk gazdag lepkékben, érdekesség hogy többségük éjszakai fajta.

Magyarország egyik leglátványosabb és legismertebb nappali lepkéje a fecskefarkú pillangó. Alapszíne sárga, melynek különféle árnyalatai is lehetnek. A hátulsó szárnyakon pedig kék pikkelyekből álló sávok láthatók. Ezeken a szárnyakon továbbá láthatunk egy-egy pirosas-narancsos szemre emlékeztető foltot, továbbá egy-egy faroknyúlványt is, amelyek a nevét is ihlették.

A fecskefarkú pillangó országszerte elterjedt – mondja Kondorosy Előd egyetemi tanár. Ez a pillangó inkább a hegy- és dombvidékeken gyakoribb. Három nemzedéke áprilistól – melegebb években már márciustól – repül egészen szeptemberig. Védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

„A lepkéken keresztül is fel lehet a természet védelmére hívni, bíztatni, nevelni a fiatal, vagy kevésbé fiatal generációkat. Lepkékben, úgy ahogy mindenben egy kicsit átmeneti helyzetben vagyunk, jóval gazdagabbak vagyunk mint Észak-Európa, de a mediterrán gazdagságot nem érjük el. Kétségtelen az utóbbi években, felmelegedés, egyebek hatására még lepkékből is válnak gyakoribbá korábban csak szórványosan megtalálható fajok” - nyilatkozta Kondorosy Előd, a Georgikon egyetemi tanára. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya 2023-ban indította el az "Év lepkéje" programját. A 2022-ben lezajlott lakossági internetes szavazást 58 százalékkal nyerte a fecskefarkú pillangó. Külleme és gyakorisága mellett annak is köszönhető népszerűsége, hogy a lakókörnyezetekben is előfordul. Ahol kapor és sárgarépa van, ott különösen gyakori, hiszen ezek szolgálnak táplálékául.

„A madarak és a lepkék mindenhol ott vannak. Látványosak, szépek, díszesek, különesen igaz ez a lepkékre, a pillangókra. Azt gondolom, hogy ilyen szempontból nagyon jó nagykövet állatok a lepkék. Úgy is el lehet és el kell képzelni az adott év faját, hogy az élőhelyének ez a nagykövete” - mondta televíziónknak Orbán Zoltán, az MME szóvivője. 

A fecskefarkú pillangó két fő ellensége az ember és a klímaváltozás. Az utóbbi évek kései hideg vagy akár fagyos napjai és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken igencsak megfogyatkozott az állománya. A szakemberek azt javasolják, hogy a kiskertekben is kerüljük a vegyszerhasználatot és a kapor szedésekor legyünk körültekintőek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus