Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Választás 2024 / Választás: rendben zajlott a keszthelyi voksolás
2024. jún. 10. hétfő | Keszthely
Választás: rendben zajlott a keszthelyi voksolás
Rendben zajlott a választás Keszthelyen. Az állampolgárok 17 szavazókörben 6 órától 19 óráig járulhattak az urnák elé. A városban 57,90 százalékos volt a részvétel. 8949-en járultak az urnák elé, hogy polgármesterre, vagy egyéni képviselő-jelöltekre voksoljanak. Az eredmény legkorábban csütörtökön emelkedhet jogerőre.

A kis Csenger is elkísérte szüleit, hogy leadják voksukat a 12-es szavazókörben,a  Zöldmező utcai iskolában. A Tapolcai és Csapás út, valamint a Mátyás király és Bessenyei György utca határolta városrész névjegyzékében 822 fő szerepelt. 10:30-ig már 223-an járultak az urnák elé. 

„Szerintem az egy csepp is számít, ami a tengert növeli, akármilyen kevésnek is tűnik, mert cseppekből áll a tenger” - nyilatkozta Malkó Imre.

Folyamatosan érkeztek a szavazók. A korábbi választásokhoz képest itt is egyel több szavazófülkét állítottak fel, mivel sokan szerepelnek a névjegyzékben. Szükség is volt rá, bizonyos időszakokban sorba kellett állni. 

„Úgy gondolom, mindenkinek fontos ez az ünnep, tulajdonképpen annak veszik. Felöltöznek, eljönnek, beszélgetnek, nagyon jó a hangulat. Vannak nemzetiségi szavazóink is, horvátok  és roma származásúak. Őket is szeretettel várjuk. Úgy látom, mindenkinek érdeke, hogy ebben a szavazóhelyiségben jól érezze magát és leadja szavazatát” - nyilatkozta a szavazatszámláló bizottság elnöke, Hajasné Léránt Zsófia. 

Reggel 7 óráig 18 fő, 15 óráig pedig már 385-en voksoltak a 8. számú szavazókörben. A VSZK-ban működő szavazóhelyiség nagy részvétellel zárt: a névjegyzékben szereplők 63,33 százaléka élt alkotmányos jogával. 

„Mindig, minden alkalommal szavazunk és nagyon fontosnak tartom, hogy nyugalom és béke legyen” - mondta a voksolás után Nagy Józsefné Lili. 

Az utolsó voksolók egyike az Asbóth iskolában, a 3-as szavazókörben. Itt a Fodor, a György Bíró és a Kócsag utca lakói szavazhattak. A 906 főnek a 65,57 százaléka jelent meg. Legtöbben a korai órákban, délelőtt 7 és 9, valamint 11 és 13 óra között jöttek el szavazni. 

Karacsi Gábor, a  szavazatszámláló bizottság elnöke: „Sajnos az első szavazók közül csak páran jelentek meg, viszont pozitívumként elmondható, hogy nagyon sokan kisgyerekkel, gyerekekkel együtt jöttek el szavazni. Külön meg szeretném köszönni egy 97 éves idős hölgy megjelenését és szavazatát.” 

19 órakor zárták a szavazóköröket. Csak abban az esetben lehetett ezután voksolni, ha valaki még sorban állt a helyiségnél. Bontás előtt a szavazatszámláló bizottság elnöke levágta az urnákról a plombákat, szalagokat. 

539 szavazólapot borítottak ki az asztalra. A polgármesteri, egyéni képviselői, vármegyei és EP listás voksok mellett nemzetiségi, zöld borítékba zárt szavazatokat is tartalmazhattak az urnák. Egy nemzetiségi választópolgár akár 7 szavazólapot is kaphatott a bizottságtól, hiszen helyi, területi és országos listát is állíthattak a nemzetiségek. 

A Helyi Választási Iroda vezetője, dr. Gábor Hajnalka arról tájékoztatott, a keszthelyi voksoláson nem volt rendkívüli esemény: „161 mozgóurna-igény került feldolgozásra a szavazókörökben. Volt olyan választópolgár, aki nem szerepelt a központi névjegyzékben, náluk mindig leellenőriztük a személyazonosító alapján az adatokat. Előfordult, hogy valakinek, aki nem magyarországi lakóhellyel rendelkezett, ő neki plusz egy regisztrációt kellett volna megtenni, hogy a szavazati jogát gyakorolja. Volt olyan, aki mozgóurna miatt került visszautasításra, de egyébként ahol lehetett – ha bármi olyan probléma volt – azt korrigálták a szavazatszámláló bizottság tagjai, úgyhogy rendben lezajlott szerencsére a választás.”

A Helyi Választási Bizottság ülése június 10-én hajnalban volt, az eredményeket megállapították, jogorvoslattal június 13-ig lehet élni. Ha ilyen nem érkezik, akkor csütörtökön 16 óra után lépnek jogerőre a döntések. Ezt követően töltik be a kompenzációs képviselői helyeket. A rendelkezések szerint október 1-ig szól a jelenlegi képviselők és polgármesterek megbízatása. Az új testületnek innentől számítva 15 napon belül kell alakuló ülést tartania. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Pikniket szervezett a Városi strandon a VÁRTAK. Itt mondtak köszönetet támogatóiknak.
| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
A VÁRTAK Egyesület az egyéni körzetekben hét mandátumot szerzett. A FIDESZ-KDNP négy képviselőt delegálhat.
| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
A FIDESZ-KDNP 9 képviselőt delegálhat a vármegyeházába.
| 2024. jún. 7. péntek 19:15 | Keszthely
Péntek estig berendezték, átvizsgálták és lezárták a 17 keszthelyi szavazókört.
| 2024. jún. 6. csütörtök 19:15 | Keszthely
Nagy Zoltán vármegyei listavezető arról beszélt, fontosnak tartják, hogy javítsák a zalaiak életminőségét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Keszthelyi Szemmel
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.