+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Karácsony bolgár hagyományokkal
2022. december 23. péntek 13:59 - Sármellék
Karácsony bolgár hagyományokkal
Idén is karácsonyi műsorral készültek a sármelléki iskolások. A fiatalok betlehemes játékkal, versekkel, énekekkel, tánccal kedveskedtek társaiknak és a meghívott vendégeknek. A bolgár tudásukat is megmutathatták a tanulók, hiszen a külföldi ünnepi hagyományokat is bemutathatták.

Karácsonyi dalokra táncoltak az alsós és felsős csoportok az ünnepségen. A tanulók versekkel is készültek az alkalomra, hogy még meghittebbé tegyék a napot. A kórus számos dalt tanult meg emelve az ünnep fényét. A karácsonyi ünnepkörhöz elengedhetetlen a betlehemi játék, ezt is bemutatták a sármelléki diákok. A szent pár, az angyalok és a pásztorok mellett a három királyok is szerepeltek a jelenetben. Az ő jelentőségüket is kiemelték.

„Ő a szerecsenkirály, ő mirhát hozott a Kisjézusnak ugye.” - mondta el Réz Ábel.

Az alsó tagozatos diákok megcsillogtathatták bolgártudásukat is az ünnepségen. A karácsonyhoz kapcsolódó hagyományokat elevenítették fel egy színdarab keretében. A fiatalok nem csak bolgárul mondták el a szöveget, magyarra is lefordították, hogy mindenki megértse. Szót ejtettek a kenyér, a család és a vendégség jelentőségéről. Az eseményre meghívást kapott Varga Szimeon is, aki hangsúlyozta, az előadás azt mutatja, hogy a bolgár közösségnek van jövője Sármelléken.

„Nagy öröm a bolgár közösség számára, hogy van itt egy iskola, ahol bolgár nyelven tanulnak fiatalok, ami nagyon fontos szerintem. És egyre többen vannak, akik érdeklődnek a bolgár nyelv iránt. Öröm az, hogy készültek egy pici karácsonyi műsorral, egy meglepetéssel, ami szerintem nagyon fontos, hiszen minden bolgár családban is ugyanúgy megünneplik a karácsonyt, mint a magyar családokban.”

A diákok nagyon sokat készültek arra, hogy zökkenőmentesen adhassák elő produkcióikat. A tanulótársak mellett a pedagógusok és a környékbeli polgármesterek is meghívást kaptak a bemutatóra. A műsorban több mint 60 gyermek vett részt.

„Az alsó tagozatos tanulóink mind a 64-en heti négy órában bolgár nyelvet is tanul. Nekünk fontos, hogy a gyermekek a nyelvtanulás mellett kötődjenek a bolgár kultúrához és a megismerjék a bolgár népszokásokat is.” - ismertette Feiler Zsuzsanna igazgató.

A fiataloknak ezen a héten volt az utolsó tanítási napjuk ebben az évben. A téli szünet az általános iskolásoknak december 22-től január első hetéig tart.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus