Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A magyarok a bolgár, a bolgárok a magyar nyelvet törik, de ez senkinek sem gond
2023. nov. 16. csütörtök | Sármellék
A magyarok a bolgár, a bolgárok a magyar nyelvet törik, de ez senkinek sem gond
Bulgáriai gyerekek vendégeskedtek Sármelléken. A helyi iskolában több éve folyik bolgár nyelvtanítás. A Kosztinbrodból érkezett 11 gyerek pedig magyarul tanul. Az Erasmus programnak köszönhetően sikerült élő kapcsolatot kialakítani a két iskolának. A magyar és bolgár diákok Szent Cirill és Metód szobránál koszorúztak.

Hriszto Botev az egyik legnagyobb bolgár költő, Petőfi Sándorhoz hasonlítják a Fekete-tenger partjánál húzódó országban. A poéta munkássága mellett Bulgária kultúráját és mindennapjait is bemutatták a sármelléki gyerekeknek.

A Magyarországon vendégeskedő bolgár gyerekek magyarul tanulnak. A Szófiától 25 kilométerre fekvő Kosztinbrod iskolája az egyetlen Bulgáriánban, ahol tantervi keretek közt tehetik ezt. Az ötödikes Nikonak és társainak is nagy élmény a magyarországi utazás.

Nikola Szimeonov Gavrilov azt mondja, nagyon jól érzi magát Sármelléken. Szépeket láttak itt és nagyon vendégszeretőek velük.

A bolgár gyerekek bemutatták és tanították is nemzeti táncaikat. A sármelléki iskolásoknak is jó lehetőség ez, elsőtől ötödik osztályig, heti négy órában tanulnak bolgárul. A kultúra és az ottani gyerekek megismerésével közelebb kerülnek az idegen nyelvhez.

„Nagyon kedvesek és ahogy ők is törik a magyart, úgy mi is törjük a bolgárt és ez nekik se gond, de nekünk se” - nyilatkozta Piszker Máté, sármelléki iskolás. 

A szláv írásbeliség megalkotói, Szent Cirill és Metód a 9. században hittérítőként jelentek meg Zalavár Várszigeten. Az ő emlékükből gyökeredzik Zalaváron és így Sármelléken is a bolgár kapcsolat. Bulgária is állított szobrot a szerzeteseknek. Napjuk a kultúra ünnepe a balkáni országban. Természetes volt, hogy együtt megkoszorúzzák az emlékművet.

Nagyon sok érzelem felkavarodott bennem – mondja a kosztinbrodi iskola igazgatója. Számunkra május 24. nagyon fontos ünnep. Nem csak Szent Cirillre és Metódra emlékezünk, ez az írásbeliség, a kultúra, az irodalom ünnepe, ami sokat jelent a bolgároknak - nyilatkozta Daniela Boriszova.

A bolgár gyerekek Budapesten is jártak, utána jöttek Sármellékre. A falut és környékét is megismerték, meglátogatták a kastélyt, a Majormúzeumot, a bivalyrezervátumot és a sümegi várat is.

„Az Erasmus program keretében kerestek meg minket, így került sor a kapcsolatfelvételre. Az a tanárnő keresett meg minket, aki a kinti iskolában magyart tanít a gyerekeknek. Ő szervezte a mi segítségünkkel ezt a néhány napos programot, ameddig ők itt tartózkodnak Magyarországon. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy hasonló iskolát találtunk, mint amilyenek mi is vagyunk” - mondta Kamondiné Bóta Melinda, a Sármelléki Általános Iskola igazgatóhelyettese.  

A Vaszil Levszki Általános Iskola már most viszonozta a sármellékiek meghívást. Remélik, hogy minél előbb elutazhatnak a helyi iskolások a bulgáriai Kosztinbrodba.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Sármellék
A sármelléki és zalavári szovjet légierő ezredhez kapcsolódó emlékeket és tárgyakat keres a Balatoni Múzeum.
| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Sármellék
Sármelléken járda és a kerékpárút kialakítása zajlik. Idén is folytatódnak a beruházások, fejlesztések.
| 2024. jan. 26. péntek 16:03 | Sármellék
Évindító fogadáson értékelt Sármellék polgármestere.
| 2023. nov. 15. szerda 16:38 | Sármellék-Zalavár
A beruházás a helyiek közlekedése mellett a kerékpáros turizmust is szolgálja.
| 2023. már. 21. kedd 15:03 | Sármellék
A sármelléki komplex versenyre a vármegye számos pontjáról érkeztek csoportok.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
A szomszéd vár
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
A szomszéd vár
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.