Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Új támogatásokat vehetnek igénybe a gazdák
2022. dec. 12. hétfő | Keszthely
Új támogatásokat vehetnek igénybe a gazdák
A Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének hagyományos eseményén elhangzott, hogy ez a felkészülés időszaka, hogy 2023-tól mindenki eredményesen igényelhesse a támogatásokat.

Béke és csapadék – ezekre lesz a legnagyobb szüksége a magyar gazdáknak 2023-ban. Az agrárium számára a források biztosítottak a 2027-ig tartó támogatási időszakban. A Kormány kiemelten kezeli a gazdálkodók támogatását.

„Hogy amikor 100 forintot mondjuk kifizetünk mondjuk egy állattartó telep korszerűsítésére, akkor abból a 100 forintból 20 forint az Uniós pénz és 80 forint a hazai. Vagyis négyszer annyi pénzt teszünk bele hazai forrásból ezekbe a fejlesztésekbe, mint amit az Uniótól kapunk. Ez egy óriási változás a korábbiakhoz képest, és halkan megjegyzem, hogy az Európai Unióban is példa nélküli. Hiszen az adható, jogi értelemben adható maximumot fogjuk így ebbe beletenni.”-hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A kisebb és közepes gazdaságok számára egy új, úgynevezett újraosztó támogatás jön. Az első 10 hektár után 80 Euró, az után pedig 40 euró hektáronkénti támogatás érhető el. Elindul az agrárökológiai program is, ami egy zöld vállalásokért adott kompenzációs támogatást jelent.

„Folytatódik az a támogatási forma, amelyben a zölség-, gyümölcs termesztők, és az állattartók számára célzott, termeléshez kötött támogatásokat adunk. A mostani időszak mindenkinek a tanulási időszaka, hiszen új előírások, új feltételek, és mindenkinek az a feladata, hogy következő év tavaszán, amikor ezeket a támogatásokat igényelni kell, addigra felkészülten és a saját gazdasága szempontjából optimálisan tudja majd ezeket a támogatási formákat igénybe venni.”- hangsúlyozta Feldman Zsolt.

2023-ban egy teljesen új agrártámogatási rendszer indul Magyarországon. A programról fórumokon tájékoztatják a gazdákat. Az eddig megszokott területalapú támogatási rendszer átalakul. A Közös Agrárpolitika elfogadása óta láthatóak a mezőgazdaság lehetőségei.

„Hogyan lehet felkészülni az elkövetkező időszakban, hogy minden forrást, ami nekünk jogszerűen jár, igénybe vegyünk, hogyan tudunk a legjobb módon segíteni azoknak a gazdáknak, akiknek a döntéseiket meg kell hozni, hogy minél nagyobb forrást tudjanak igény bevenni, és nagyobb támogatást, hisz versenyben vagyunk és a többiek, a többi tagállamban is ugyanúgy velünk versenyeznek és ők is igyekeznek minden lehetőséget kihasználni.”- foglalta össze Jakab István.

Hódmezővásárhelyen az önkormányzat hektáronként 10 ezer forintos földadót vetett ki, az aszály által is súlyosan érintett régiók földtulajdonosaira. Nagy Bálint felhívta a figyelmet arra, hogy aki teheti, az írja alá a földadó eltörléséről indított petíciót.

„Egyértelműen tudjunk nemet mondani arra, hogy a magyar gazdákat meg lehessen sarcolni, hiszen a magyar föld a magyaroké, a magyar gazdáknak kell rajta gazdálkodni, nem pedig azért, hogy önkormányzatok a sajt maguk által okozott károkat, azokat a gazdákon akarják behajtani és megfizettetni.”- emelte ki Nagy Bálint.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy szükség van az összefogásra, különösen a nehéz időkben. A magyaroknak közös érdeke a hazai agrárium versenyképességének megőrzése. A petíciót online formában lehet kitölteni.

Farkas Adél-Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Polgári fórumra érkezett Keszthelyre Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, országgyűlési képviselő.
| 2024. már. 1. péntek 19:15 | Alsópáhok
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
| 2024. feb. 5. hétfő 18:14 | Keszthely
Összesen 10 szervezet állt dr. Tóth Gergely mögé.
| 2024. jan. 18. csütörtök 15:25 | Keszthely
A XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon a szakma mintegy 300 képviselője vesz részt.
| 2023. dec. 18. hétfő 16:50 | Keszthely
Keszthely leendő polgármesterjelöltje beszámolt a közös ügyekről a Rákóczi téri parkolóban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.