+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Esővízgyűjtő tartályokat adtak át Gyenesdiáson
2022. december 7. szerda 12:15 - Gyenesdiás
Esővízgyűjtő tartályokat adtak át Gyenesdiáson
62-en kaptak esővízgyűjtő tartályt Gyenesdiáson. A Logos 4 Waters pályázat a fenntartható háztáji kiskerteket támogatja, ennek köszönhetően kaphatták meg az edényeket.

Esővízgyűjtő tartályát vehette át ez a gyenesdiási férfi.  Az otthoni kiskertjében nevelt zöldségeket, gyümölcsöket öntözi majd ebből. A lakosok nem csak a 210 literes tárolót kapják. Tavasszal palántát és növénykondicionáló szert is adnak nekik.

„Hasznos dolognak találjuk, hiszen nem mindegy, hogy a kertünket csapadékvízzel, vagy pedig a vezetékes vízzel öntözzük. Ennek nagyon sok előnye van, hogy ezzel tudunk öntözni, nem kemény víz, hanem lágy víz. A növények jobban szeretik, jobban fejlődnek.” - osztotta meg véleményét Dr. Füzes István.

Gyenesdiáson évek óta fontos a környezetvédelmi szemlélet és a fenntartható háztáji kiskertek támogatása. A Klímabarát Települések Szövetsége által meghirdetett pályázaton bruttó 3,5 millió forintot nyert a település. Céljuk a csapadékvíz megtartás és a helyi vízkezelés koordinálása. A programhoz a Kertbarát Kör is csatlakozott.

 „Nem ez lesz az első vízgyűjtő edényem. Én a gyenesdiási Kertbarát Körnek két éve aktív tagja vagyok, és kertészkedünk, nem csak dísznövényekkel foglalkozunk, hanem konyhakerttel is. Ennek a vízellátását szeretnénk egy kicsit bővíteni, a kapacitást.” - hangsúlyozta Kiss Balázs.

A pályázóknak a következő öt évben egy legalább 10 négyzetméter nagyságú veteményes kertet kell gondozniuk, valamint szakmai előadásokon kell részt venniük. A rendezvények szemléletet formálnak, valamint erősítik az egészséges és klímatudatos életformát. Gyenesdiáson évek óta működik az Egy ház, palántázz mozgalom is. A megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket minden ősszel a Burgonyafesztiválon kosármustrán mutatják be.

"A pályázók számára kiosztott edények alapvetően biztosítéka annak, hogy a kertkultúra javulni fog a településünkön, hogy a hagyományos előkerti, hátsókerti növénytermesztés és azok a zöldségtermesztő részletek azok alapvetően megteremtődnek minden háztartásnál és talán az egészségesebb, jobb lakókörnyezet is fontos lesz a következő időszakban azzal együtt, hogy talán jó gyakorlatokat tud mindenki bemutatni azzal, hogy szép palántákat tud nevelni, nagyon szép zöldségféléket tud ebből az öntözött kultúrából kihozni.”- fejtette ki Gál Lajos.

A polgármester elmondta, a későbbiekben szeretnének komposztládára is pályázni, valamint fecskefészkeket kiosztani. Rovartelepekkel és lepkeházakkal szeretnék elősegíteni a veszélyeztetett fajok fennmaradását.

Farkas Adél - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus