Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Új programmal támogatja Gyenesdiás a háztáji kerteket
2022. szep. 28. szerda | Gyenesdiás
Új programmal támogatja Gyenesdiás a háztáji kerteket
Új programmal támogatja Gyenesdiás a háztáji kerteket. A lakosság csapadékvízgyűjtő edényekre pályázhat. Ezzel segítik a fenntartható gazdálkodást és a vízmegtartást. Az önkormányzat a Klímabarát Települések Szövetségének pályázatán nyert erre forrást. A Logos 4 Waters program az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást segíti.

Gyenesdiáson 2016 óta zajlik az Egy ház palántázz akció. Ennek keretében a lakosság kedvező áron juthat hozzá zöldség, gyógynövény és fűszernövény palántákhoz. Most újabb programot hirdet az önkormányzat. A lakosok pályázhatnak egy 210 literes esővízgyűjtő tartályra, ami mellé palántát és növénykondícionáló szert kapnak.

Gál Lajos polgármester: „Mindenkitől azt várjuk el, hogy legyen egy kis előkertje, legalább 10 négyzetméter, járjon el kertbarát köri különböző előadásokra és valójában tudjon egy őszi kosármustrával előrukkolni, amikor is bizonyítani kell, hogy a vízmegtartás, a palánta, a növénykondícionáló készítmény segítette őt abban, hogy az előkerti zöldségtermesztése jobbra sikeredjen.”

A programhoz egy helyi vállalkozás és a Kertbarát Kör is csatlakozott, együttműködési megállapodást is aláírtak. Az esővízgyűjtés támogatását egy pályázat alapozza meg. A Klímabarát Települések Szövetsége településszintű megoldásokat várt a csapadékvízmegtartásra, helyi vízkezelésre. Minden tagtelepülés más, a helyi adottságaihoz igazodó ötletekkel rukkolt elő. Száz pályázatból tizennégyet támogattak, legfeljebb 3,5 millió forinttal.  Gyenesdiás a maximum összeget nyerte el. 

„A csapadékvíz gyűjtése, a fenntartható helyi zöldségtermesztés és az, hogy mindenhol igyekeznek egy olyan – nem csak a termék miatt – hanem a közösség szerepe miatt is ezt a kiskert-hálózatot létrehozni. Ez a nagy, egész fenntartható településnek egy kisebb egysége és szervesen illeszkedik bele. Ráadásul biztosítottnak látjuk azt is, hogy a jövőben folytatódni fog ez a munka” - mondta a sajtótájékoztatóba online bekapcsolódó Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke. 

Gyenesdiáson 62 pályázatot tud támogatni az önkormányzat. Október 20-tól nyílik meg a lehetőség. A szakemberek azt látják, hogy apró, de nagyon hasznos lépést tett az önkormányzat a következő évek klímatudatos intézkedéseihez.

A csapadékvíz megtartása kulcskérdés. A klímaváltozás miatt egyre inkább jellemző a hirtelen, nagymennyiségben lezúduló csapadék. A gyenesdiásihoz hasonló innovatív, újszerű ötletek segíthetnek abban, hogy élhetőbb, az éghajlatváltozás okozta szélsőségeknek kevésbé kitett települések alakuljanak ki Magyarországon.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök
Felkészültek a parton pihenni vágyókra.
| 2024. jan. 16. kedd 17:39 | Gyenesdiás
Gyenesdiás csaknem ötezer főt számlál. A tavalyi évben is sikerült gyarapodnia a településnek.
| 2024. jan. 15. hétfő 16:14 | Gyenesdiás
Hadifogoly levelekből nyílt kiállítás Gyenesdiáson.
| 2023. dec. 5. kedd 19:09 | Gyenesdiás
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
| 2023. nov. 28. kedd 15:40 | Gyenesdiás
Időseit ünnepelte Gyenesdiás a hétvégén az általános iskola aulájában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.