Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tilos a szennyvízbe vezetni az esővizet!
2024. szep. 26. csütörtök | Keszthely
Tilos a szennyvízbe vezetni az esővizet!
Keszthelyen is sok az illegális csatornarákötés. A DRV a legutóbbi csapadékos időben is tapasztalta, hogy rengetegen vezetik az esővizet a szennyvízhálózatba. Ez tilos, mivel komoly problémákhoz vezethet. A közműszolgáltatók folyamatosan derítik fel a szabálytalan rákötéseket és pótdíjat is kivetnek.

Füstölés – a szakma így hívja a felderítő eljárást. Ilyenkor egy ködfejlesztő berendezés segítségével műfüsttel árasztják el a szennyvízcsatornát. Ha a füst megjelenik az ereszcsatornákon, kiderült, hogy a csapadékvizet a szennyvízrendszerbe vezették. A szakemberek kamerákkal is dolgoznak, hogy feltárják a szabálytalanságokat.  

A csatornahálózatot kizárólag szennyvizek elvezetésére létesítették, csapadékvizet tilos belevezetni. A DRV több településen tár fel illegális rákötéseket, köztük Keszthelyen is. A szeptember közepi esős időben egyértelműen tapasztalták, hogy még mindig sokan a csatornába vezetik az esővizet. 

Lakatos Edina, a DRV Zrt. szóvivője: „Keszthelyen konkrétan a Borisz ciklon ideje alatt lehullott csapadékmennyiség jelentősen megterhelte a szennyvíztisztító telepet és a hálózatot. Hogy számokat is mondjak: szeptember 13. és 16. között mintegy 50 százalékkal több szennyvíz érkezett a szennyvízcsatornába és a víztisztító telepre, ami jelentős mennyiség és mutatja egyértelműen, hogy a csapadékvizet belevezették a csatornába.”

A csatornahálózatot a szennyvíz elevezetésre tervezték, ha sok csapadék kerül a rendszerbe, az kiömléshez vezethet. Ez az emberi egészséget és a környezetet is veszélyezteti. Másik probléma, hogy az esővíz a szennyvízfeldolgozást is tönkreteheti. A szennyvíz felhígul és a baktériumok nem tudják feldolgozni a szerves anyagot. 

„Keringetjük ezt az úgynevezett eleveniszapos közeget, illetve levegőztetjük - akkor a szennyvízben található baktériumok, azok lebontják annak szervesanyag tartalmát. Ez az úgynevezett biológiai szennyvíztisztítás, de ha felhígul ez a közeg, akkor ez a folyamat megállhat, illetve teljesen tönkre is mehet, ezáltal megbénítjuk a szennyvíztisztítást. Erre is oda kell figyelnünk, ilyenkor be kell avatkoznunk” - tette hozzá a társaság szóvivője.  

A szabálytalan bekötések miatt pótdíjat számol fel a DRV. Ha az ellenkezőjét nem bizonyítják, akkor öt évre visszamenőleg vetik ki ezt. A csapadékátlag és az adott ingatlan tetőfelülete alapján számolnak: egy átlagos családi háznál a büntetés meghaladhatja a 100 ezer forintot is. A szakemberek tanácsa, hogy inkább gyűjtsük az esővizet. Ezzel nem csak takarékoskodni lehet, de a környezetünket is óvjuk. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 3. péntek 15:39 | Gyenesdiás
A beruházásnak köszönhetően a felgyenesi részen megoldódnak az ivóvíz nyomásproblémái.
| 2023. okt. 6. péntek 17:59 | Keszthely
A látható és olvasható házszámok kihelyezése mindenki érdeke.
| 2023. júl. 21. péntek 15:04 | Keszthely
A térséget bőven ellátják ivóvízzel a karsztbázisok.
| 2022. okt. 14. péntek 15:17 | Keszthely
Nyílt napot tartott a DRV, a program célja, hogy felhívja a figyelmet a vizek védelmére.
| 2022. szep. 19. hétfő 17:44 | Keszthely
Keszthely egyes részein szeptember 20-án, reggel 8 és délután 3 óra között karbantartási munkák lesznek.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
Konyhashow
07:00
Híradó
07:15
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:35
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.