+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megjelent a 2023-as Nyugat-balatoni Kalendárium
2022. december 2. péntek 17:19 - Keszthely
Megjelent a 2023-as Nyugat-balatoni Kalendárium
Megjelent a 2023-as Nyugat-balatoni Kalendárium. A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről, aki tavasszal hunyt el. A 2023-as kalendárium szerkesztését még közösen kezdték meg Papp Péterrel.

Pelcz István emlékére gyújtottak gyertyát a bemutatón. Egyperces néma gyásszal tisztelegtek a Nyugat-balatoni Kalendárium néhai szerkesztője előtt. Nem csak a borítón emlékeznek meg róla, az első oldalakon barátai jegyeztek búcsúzó sorokat.Papp Péterrel 2016-ban adták ki az első kötetet. A 2022-es kalendárium megjelenésekor már több téma volt a szerkesztők fejében.  

„Március, áprilisban már elkezdtünk beszélni, hogy mi kerüljön be az idei kalendáriumba és ezt megterveztük, legalábbis egy része meg volt. Én gondolkodtam rajta, hogy legyen, ne legyen. A közös barátaink - a Pistáé meg az enyém – kapacitáltak hogy legyen. Nem azt mondom, hogy egy újabb hét évet kezdtünk el, de a nyolcadik itt van a kezemben, sokan segítettek, köszönet érte azoknak akik segítettek” - nyilatkozta Papp Péter szerkesztő. 

A 2023-as kalendáriumban is a Nyugat-Balaton térségének értékeit gyűjtötték össze. A témák közt szerepel a Vajda János Gimnázium, Büchler Sándor főrabbi, Gyenesdiás kulturális élete, Vállus története, de számos környező településről született írás. A szerkesztők foglalkoztak a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programmal is. Müller Róbert Castelli Árpádról írt, akinek nevéhez a Kis-Balaton lecsapolása fűződik, villája pedig 2021-ben az Év Balatoni Háza lett.

Dr. Müller Róbert: „Én ugyan régész-történész vagyok, de hobbim Keszthely története és kötelességemnek is tartom, hogy az ismereteimet, kutatásaimat a Keszthelyi közönséggel, a szélesebb olvasóközönséggel is megismertessem. Ennek egyik módja, hogy különböző témákat feldolgozok ezekben a kalendáriumokban.”

Müller Róbert mellett többek közt Iglódi Endre, Cséby Géza, Kardos Gy. József és Kukorelly Pál is írt az idei kalendáriumba. Papp Péter úgy fogalmazott, Keszthely és térsége bőven ad témát, ugyanakkor Pelcz István hiánya és a kiadás egekbe szökő költségei miatt még kérdéses, hogy lesz-e folytatás.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A medvék is előbújtak a barlangokból, megjósolták az időt.
 
A január 26-i testületi ülésen a többség jóváhagyta azt a határozatot, amely áremelésről szólt.
 
Több szempontból is megújul Keszthely közkedvelt fesztiválja, amely július elején várja a közönséget.
 
Kutató-mentő készülék beszerzésén dolgozik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A halál megszelídítéséről, az emberi méltóságról, a Magyar Hospice Alapítvány küldetéséről beszélgettek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus