+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szent Márton nyomában
2022. november 11. péntek 14:52 - Keszthely
Szent Márton nyomában
Szent Márton énekeket tartalmazó CD-t adott ki a Gyenesdiási Dalárda. Az együttes több éven keresztül dolgozott a kiadványon, amelyet a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban mutattak be a nagyközönségnek. A CD-n többen is közreműködtek, így például a Salve Regina kórus, Kőhalmi Ágnes és Hocz Veronika is.

Mécsesekkel a kezükben, gyermekek énekére vonult be a templomba a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete. A Gyenesdiási Dalárda hónapok óta készült arra, hogy legújabb CD-jét bemutassa. Az együttes a legtöbb rendezvényen bordalokat énekel, de közel áll hozzájuk a szakralitás. Korábban csak néhány Szent Márton éneket ismertek, de a repertoárt kutatómunkával sikerült kibővíteni.

„Szombathelyen végeztünk az Andrással, és ott kezdtem kutatásba. Székely János püspök úr is segített, és Megyesies Norbert a Zeneakadémiáról, aki szent énekeket és népénekeket tanít, és neki van egy ilyen kiadványa is. Úgyhogy ezekből válogattunk olyanokat, amit úgy gondoltunk, hogy ez ide való, és szívesen megtanítanánk a keszthelyieknek.” - tájékoztatott Pékné Orbán Julianna, a Gyenesdiási Dalárda vezetője.

A CD-n nem csak énekek, hanem versek is találhatók. Ezeket még a tavaly ősszel elhunyt Bognár Ystván szavalta el. A felvételen Kőhalmi Ágnes is közreműködött, aki gitárjátékával és énekével is színesítette a repertoárt. Az énekek egy részét Hocz Veronika kísérte orgonán. A fiatal kántornak nem voltak ismeretlenek ezek az énekek, és nagy örömmel vállalta a közreműködést.  

„Mindig is nagyon szerettem, már kislány korom óta. Mi szomszédok vagyunk Julika néniékkel, úgyhogy minden ilyen eseményen, Kristóf-nap és hasonlók, sokszor voltam ott velük. Nagyon jó, gördülékeny.” - mondta Hocz Veronika, kántor.

A Gyenesdiási Dalárda a CD-n szereplő dalok mindegyikét előadta Keszthelyen. A Fő téri templomba a Salve Regina kórus hívta meg őket. A vendéglátás nem véletlen, hiszen az énekkar is közreműködött a CD összeállításában, így szívesen fogadták az együttest Keszthelyen. 

„Nagy öröm számunkra, hogy a Gyenesdiási Dalárdával, egy teljesen más stílusú együttessel egy CD-n szerepelhetünk. Mondhatjuk azt, hogy inkább ők fogadtak be bennünket, mert ők hívtak meg bennünket a CD-re egy éneklésre Szent Márton tiszteletére is, és folyamatban van egy Trianon emlékére kiadandó CD-nek is a felvétele.” - emelte ki C. Tóth Zoltán, a Salve Regina kórus karnagya.

A Fő téri templom szinte zsúfolásig telt közönséggel. A résztvevők azokat az énekeket is hallhatták, amik évről évre felcsendülnek Keszthelyen a Szent Márton tiszteletére szervezett megemlékezésen.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus