+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kevesebbszer kellett viharjelzést kiadni
2022. november 10. csütörtök 17:57 - Keszthely
Kevesebbszer kellett viharjelzést kiadni
Véget ért a balatoni viharjelzési szezon. A tó keleti medencéje átlagosan, míg nyugaton gyengébben szeles volt. A fényjelző rendszert idén is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működtette, a jelzéseket pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosította.

A szezon legerősebb viharát a Keszthelyi-medencében elhelyezett műszer mérte. 107 kilométer/órás lökéseket regisztráltak. Június 8-án vonult át egy szupercellás zivatar.A Balatont és térségét öt erős vihar érte el, júniusban kettő, júliusban három alkalommal. Ezek közül négy érintette a parti állomásokat. A viharjelző berendezések így is kevesebbet üzemeltek a szokottnál.

Dr. Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője: „Összességében a sokéves átlagnál öt százalékkal volt kevesebb jelzés, a legnagyobb csökkenés a nyugati medencében volt. A Balatonnál a legnagyobb problémát a másodfokú viharjelzés okozza. Arra törekszünk, hogy ezeket a jelzéseket minimálisra…tényleg csak a legszükségesebb esetben adjuk ki, akkor viszont mindenképpen indokolt legyen a jelzések kiadása.”

A kedvező időjárás mellett a siófoki obszervatóriumban végbement technikai és szakmai fejlesztések is hozzájárultak ahhoz, hogy hatékonyabban, csak a szükséges esetekben adjanak ki másodfokú viharjelzést.A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,9, Keszthelyen 22,1 Celsius fok lett, amely legalább 1,5 fokkal meghaladta a sokéves átlagot. A hőségnapok száma a Balatonnál 36 volt, ekkor a hőmérséklet maximuma meghaladta a 30 fokot.A csapadék a szezon folyamán egyenetlen elosztásban hullott: a legszárazabb hónap az október, a július, a május és az augusztus volt. A nyári hónapok közül egyedül júniusban mértek az átlagot elérő, vagy azt meghaladó mennyiségű csapadékot. (60”)A magyarországi nagytavak időjárásáról az idei szezonban is részletesen lehetett tájékozódni a meteorológiai szolgálat honlapján. Sokan használták a viharjelzést és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető OMSZ Meteora mobilalkalmazást is.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus