+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 45 éves a fafaragó szakkör
2022. november 9. szerda 17:05 - Keszthely
45 éves a fafaragó szakkör
A Fejér György Városi Könyvtár kiállítóterében felállított vitrinekben összesen 12 alkotó munkája látható. A tárlatot zömmel a kisméretű tárgyak jellemzik, melyek sokszínű faragások. A különböző technikával elkészített munkák a fafaragó szakkör eddigi 45 évét méltatják.

„45. évünket ünnepeljük ennek a kiállításnak a kereteiben keretében, ahol ez jubileumi évforduló. Az idei ősszel a 46. szezonunkat kezdjük el tehát egy kicsit megkorosodott a szakkör, de egy méltó környezetben próbálunk egy kis megemlékezéssel és kiállítással a közönségnek bemutatkozni ez alkalomból.” - tájékoztatott Bereczky Csaba, fafaragó szakkör vezetője, népi iparművész, a Népművészet Mestere, az MMA tagja.

A fafaragók rendszeresen találkoznak a Népművészeti Alkotóházban. A tagok jórészt otthon dolgoznak és az összejöveteleken vitatják meg és értékelik egymás munkáját. Edvi Gyula 1996 óta jár rendszeresen a fafaragó szakkörbe.

„Én mindenféle tárgyat készítek a fa- és csontfaragástól, spanyolviasz berakástól a fémművességig. Általában mindig valamit éppen kiragadok az adott nagy magyar népművészet témából. És abból próbálokvalamilyen használható ajándéktárgyat elkészíteni. Gyakorlatilag csak hobbiból dolgozok ajándék tárgyakat készítek az ismerőseimnek.” - mondta Edvi Gyula, fafaragó népművész.

Jankovics Tamás az 1977-es alapítás óta oszlopos tagja a szakkörnek. Saját útkeresése után ’86-ban kezdett el a fakéreg megmunkálásával foglalkozni. Ma leginkább ezek a munkák jellemzik művészetét, a témáról 1 éve könyvet is írt.

„Az újságból tudtam meg hirdetik, hogy Bereczki Csabának alakult ez a csoportja, felkerestem, vittem egy- két munkámat és akkor megkritizálta, megmondta, hogy a faragás jó, csak nem jó helyen van, …tehát útbaigazított.” - mesélte Jankovics Tamás,  a Népművészet Mestere.

A Goldmark Károly Művelődési Központ Fafaragó szakkörének alkotásai december 2-ig láthatók a városi könyvtárban.

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus