Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / 25 esztendős a Gyenes Néptánc Együttes
2022. nov. 7. hétfő | Keszthely
25 esztendős a Gyenes Néptánc Együttes
Huszonöt esztendős a Gyenes Néptánc Együttes. A megalakulást megelőzően már öt évvel korábban megindult a néptáncoktatás Gyenesdiáson, majd ebből nőtte ki magát a napjainkra méltán ismert és elismert csapat. A születésnapra egy, a Balaton Színházban előadott jubileumi gálaműsorral készültek a táncosok.

Napjainkban jobbára középiskolás fiatalok alkotják a Gyenes Néptánc Együttest, de tizennégy és harmincéves kor közötti, gyenesdiási és környékbeli táncosok is vannak a tagok között. A születésnapi műsorra való felkészülés már hónapokkal ezelőtt megkezdődött.

Peszeszér Martina Sára táncos a fellépés előtt így vélekedett: "Nekem egy kicsit nehéz helyzetem van a mai estén: a kicsikhez is tartozom, mert jelenleg is aktív tagja vagyok a csoportnak, és a jubileumosokhoz is tartozok. Úgyhogy igaziból ide-oda rohangálás lesz nekem a ma este, de remélem, hogy jól sikerül, mert nagyon szeretek néptáncolni. Remélem, hogy ezután is tudom folytatni, és a 30., 40. jubileumon is itt tudok lenni."

A táncoktatást harminc esztendővel ezelőtt Hársfalvi György akkori klubkönyvtárvezető, valamint Szalóki Jenő polgármester indította el. Ezt követően Fodor Iván és felesége alakították igazán naggyá a kezdeményezést, és 1997-ben megszületett a Gyenes Néptánc Együttes. Napjainkban Tarjányi Sándor a csoport művészeti vezetője: "Nem gondolnám, hogy gyerek és gyerek között így az évtizedek alatt nagy különbség lenne technikailag. Az lehet, hogy most már egy kicsit másabb a gyerekek gondolkodása. Egy kicsit modernebbek, egy kicsit digitálisabbak vagyunk, de ez egyelőre marad a maga profán népi formájában, és reméljük, hogy marad még sokáig ez a mi kultúránkban, és ők tovább fogják ezt vinni."

A két felvonásos gálán nem csak a napjainkban aktív táncosok léptek fel, hanem minden korosztályt bevontak az ünnepi műsorba. "Régi táncosok is visszatértek a mai jubileumra, akik kezdetektől akár itt voltak velünk, vagy később csatlakoztak, de már nem táncolnak. Azért velük beszélgetve egy röpke 25 év volt, de mégis nagyon sok mindennel teli: koreográfiákkal, utazásokkal, fellépésekkel. Egy tartalmas 25 év van most a Gyenes Néptáncegyüttes mögött, azt mondhatom" - mondta Dongó Árpád István, a Gyenesdiási Közkultúra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Gyenes Néptánc Együttes évente ötven-hatvan alkalommal lép közönség elé. Rendszeres résztvevői a helyi és a Zala megyei kulturális rendezvényeknek, de az országban nagyon sok helyen ismerik már a nevüket.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. ápr. 10. hétfő 14:15 | Gyenesdiás
Patakvízzel tettek arról, hogy a lányok ne hervadjanak el.
| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Vendég polgárörök kezdték meg szolgálatukat a gyenesdiási strandokon.
| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök
Felkészültek a parton pihenni vágyókra.
| 2024. jan. 16. kedd 17:39 | Gyenesdiás
Gyenesdiás csaknem ötezer főt számlál. A tavalyi évben is sikerült gyarapodnia a településnek.
| 2024. jan. 15. hétfő 16:14 | Gyenesdiás
Hadifogoly levelekből nyílt kiállítás Gyenesdiáson.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
KREA TV
19:00
Híradó
19:15
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.