+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 25 esztendős a Gyenes Néptánc Együttes
2022. november 7. hétfő 18:40 - Keszthely
25 esztendős a Gyenes Néptánc Együttes
Huszonöt esztendős a Gyenes Néptánc Együttes. A megalakulást megelőzően már öt évvel korábban megindult a néptáncoktatás Gyenesdiáson, majd ebből nőtte ki magát a napjainkra méltán ismert és elismert csapat. A születésnapra egy, a Balaton Színházban előadott jubileumi gálaműsorral készültek a táncosok.

Napjainkban jobbára középiskolás fiatalok alkotják a Gyenes Néptánc Együttest, de tizennégy és harmincéves kor közötti, gyenesdiási és környékbeli táncosok is vannak a tagok között. A születésnapi műsorra való felkészülés már hónapokkal ezelőtt megkezdődött.

Peszeszér Martina Sára táncos a fellépés előtt így vélekedett: "Nekem egy kicsit nehéz helyzetem van a mai estén: a kicsikhez is tartozom, mert jelenleg is aktív tagja vagyok a csoportnak, és a jubileumosokhoz is tartozok. Úgyhogy igaziból ide-oda rohangálás lesz nekem a ma este, de remélem, hogy jól sikerül, mert nagyon szeretek néptáncolni. Remélem, hogy ezután is tudom folytatni, és a 30., 40. jubileumon is itt tudok lenni."

A táncoktatást harminc esztendővel ezelőtt Hársfalvi György akkori klubkönyvtárvezető, valamint Szalóki Jenő polgármester indította el. Ezt követően Fodor Iván és felesége alakították igazán naggyá a kezdeményezést, és 1997-ben megszületett a Gyenes Néptánc Együttes. Napjainkban Tarjányi Sándor a csoport művészeti vezetője: "Nem gondolnám, hogy gyerek és gyerek között így az évtizedek alatt nagy különbség lenne technikailag. Az lehet, hogy most már egy kicsit másabb a gyerekek gondolkodása. Egy kicsit modernebbek, egy kicsit digitálisabbak vagyunk, de ez egyelőre marad a maga profán népi formájában, és reméljük, hogy marad még sokáig ez a mi kultúránkban, és ők tovább fogják ezt vinni."

A két felvonásos gálán nem csak a napjainkban aktív táncosok léptek fel, hanem minden korosztályt bevontak az ünnepi műsorba. "Régi táncosok is visszatértek a mai jubileumra, akik kezdetektől akár itt voltak velünk, vagy később csatlakoztak, de már nem táncolnak. Azért velük beszélgetve egy röpke 25 év volt, de mégis nagyon sok mindennel teli: koreográfiákkal, utazásokkal, fellépésekkel. Egy tartalmas 25 év van most a Gyenes Néptáncegyüttes mögött, azt mondhatom" - mondta Dongó Árpád István, a Gyenesdiási Közkultúra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Gyenes Néptánc Együttes évente ötven-hatvan alkalommal lép közönség elé. Rendszeres résztvevői a helyi és a Zala megyei kulturális rendezvényeknek, de az országban nagyon sok helyen ismerik már a nevüket.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus