+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 25 esztendős a Gyenes Néptánc Együttes
2022. november 7. hétfő 18:40 - Keszthely
25 esztendős a Gyenes Néptánc Együttes
Huszonöt esztendős a Gyenes Néptánc Együttes. A megalakulást megelőzően már öt évvel korábban megindult a néptáncoktatás Gyenesdiáson, majd ebből nőtte ki magát a napjainkra méltán ismert és elismert csapat. A születésnapra egy, a Balaton Színházban előadott jubileumi gálaműsorral készültek a táncosok.

Napjainkban jobbára középiskolás fiatalok alkotják a Gyenes Néptánc Együttest, de tizennégy és harmincéves kor közötti, gyenesdiási és környékbeli táncosok is vannak a tagok között. A születésnapi műsorra való felkészülés már hónapokkal ezelőtt megkezdődött.

Peszeszér Martina Sára táncos a fellépés előtt így vélekedett: "Nekem egy kicsit nehéz helyzetem van a mai estén: a kicsikhez is tartozom, mert jelenleg is aktív tagja vagyok a csoportnak, és a jubileumosokhoz is tartozok. Úgyhogy igaziból ide-oda rohangálás lesz nekem a ma este, de remélem, hogy jól sikerül, mert nagyon szeretek néptáncolni. Remélem, hogy ezután is tudom folytatni, és a 30., 40. jubileumon is itt tudok lenni."

A táncoktatást harminc esztendővel ezelőtt Hársfalvi György akkori klubkönyvtárvezető, valamint Szalóki Jenő polgármester indította el. Ezt követően Fodor Iván és felesége alakították igazán naggyá a kezdeményezést, és 1997-ben megszületett a Gyenes Néptánc Együttes. Napjainkban Tarjányi Sándor a csoport művészeti vezetője: "Nem gondolnám, hogy gyerek és gyerek között így az évtizedek alatt nagy különbség lenne technikailag. Az lehet, hogy most már egy kicsit másabb a gyerekek gondolkodása. Egy kicsit modernebbek, egy kicsit digitálisabbak vagyunk, de ez egyelőre marad a maga profán népi formájában, és reméljük, hogy marad még sokáig ez a mi kultúránkban, és ők tovább fogják ezt vinni."

A két felvonásos gálán nem csak a napjainkban aktív táncosok léptek fel, hanem minden korosztályt bevontak az ünnepi műsorba. "Régi táncosok is visszatértek a mai jubileumra, akik kezdetektől akár itt voltak velünk, vagy később csatlakoztak, de már nem táncolnak. Azért velük beszélgetve egy röpke 25 év volt, de mégis nagyon sok mindennel teli: koreográfiákkal, utazásokkal, fellépésekkel. Egy tartalmas 25 év van most a Gyenes Néptáncegyüttes mögött, azt mondhatom" - mondta Dongó Árpád István, a Gyenesdiási Közkultúra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Gyenes Néptánc Együttes évente ötven-hatvan alkalommal lép közönség elé. Rendszeres résztvevői a helyi és a Zala megyei kulturális rendezvényeknek, de az országban nagyon sok helyen ismerik már a nevüket.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nőnapi rendezvényt tartott a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub.
 
A hagyományok tiszteletére, azok megtartásával igyekeztek divatos tárgyakat alkotni Keszthelyen.
 
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében idén is túrára hívták a természet szerelmeseit.
 
A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat.
 
Két autó ütközött Keszthely és Alsópáhok között.
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus