+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Arany Jánosra és Keszthely aranykorára is emlékeztek
2017. szeptember 19. kedd 16:14 - Keszthely
Arany Jánosra és Keszthely aranykorára is emlékeztek
Rendhagyó városi és parki séta, Deák Ferenc hagyatéka és Szendrey Júlia valamint Arany János kapcsolata. Ezekkel a témákkal találkozhattak mindazok, akik részt vettek Keszthelyen a Kulturális Örökség Napján a hétvégén. A Festetics-kastélyban a grófi parkkal, míg a városi sétán Keszthely aranykorával ismerkedhettek a látogatók.

A Festetics kastély parkjával ismerkedhettek meg a hétvégén mindazok, akik részt vettek a Kulturális Örökség Napja keretein belül megszervezett parki sétán. Nemes István, a kastélypark főkertésze a felújítás során kialakított tanösvényen vezette végig az érdeklődőket. Szó esett Kelet-Európa fájáról és Szent Márton emlékkövéről, ugyanakkor tájékoztatta a résztvevőket a park különleges növényvilágáról is.

„A növényvilágában vannak olyan érdekes fajok, amelyek más arborétumokban, parkokban már nehezen fellelhetőek. Egyrészt a koruk miatt, másrészt a fajtájuk miatt már akár kiveszendőben voltak, és csereberék révén sikerült visszahozni. Érdemes megemlíteni a kastély főbejáratánál lévő két szomorú japán akácot, amely szinte Keszthely város és a kastélynak a jelképe, a könyvtár sarkán meg a ginko bilobát, a páfrányfenyőt, ami megint egy kortörténeti érdekesség.” - mondta a főkertész.

A Kulturális Örökség Napját 1984-ben hívat életre az Európa Tanács, és mára már 50 országban ünneplik. Idén három témakörben, az 500 éves reformáció, Arany születésének 200. évfordulója és a 150 ével ezelőtt történt kiegyezés kapcsán szerveztek programokat a kiállítóhelyek. Keszthelyen is több programnak örülhettek az érdeklődők.

A rendezvénysorozathoz idén is csatlakozott a Georgikon által működtetet Szendrey Emlékszoba. A kiállítótérben egy kamaratárlat kapott helyet, amely Szendrey Júlia és Arany János kapcsolatát mutatja be a közönségnek.

„Néhány levélben Arany János Petőfihez szólt, illetve később Gyulai Pállal való kapcsolata és levelezése volt az, ahol megjelenik Szendrey Júlia. Két vers, ami direktben, 1850 tragikus évében, amikor Júlia eleinte özvegyként, később friss házasként jelenik meg Arany: Emléklapra, illetve A honvéd özvegye című versében.” - tájékoztatott Dr. Lukács Gábor egyetemi docens, az emlékszoba kurátora.

A kamara kiállítás megnyitója mellett egy tárlatvezetésen is részt vehettek az érdeklődők, akik közül többen először jártak a kiállítóhelyen. Somos Béla Budapestről érkezett és több, a Kulturális Örökség Napja alkalmából szervezett programon is részt vett.    

„Itt pihentünk Hévízen, és már Pesten eldöntöttük, hogy megnézzük ezeket a programokat. Interneten megtaláltuk. Tegnap remek program volt a városi séta, 2 és fél órás és az idő is megengedte, és ma pedig itt a Szendrey házban.” - emelte ki az érdeklődő.

A Szendrey Júlia és Arany János kapcsolatát felelevenítő tárlat a jövőben a Szendrey Emlékház állandó gyűjteményét képezi, így továbbra is megtekinthető a kiállítóhelyen.

Regman Karola - Keszthelyi TV                    

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus