Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Arany Jánosra és Keszthely aranykorára is emlékeztek
2017. szep. 19. kedd | Keszthely
Arany Jánosra és Keszthely aranykorára is emlékeztek
Rendhagyó városi és parki séta, Deák Ferenc hagyatéka és Szendrey Júlia valamint Arany János kapcsolata. Ezekkel a témákkal találkozhattak mindazok, akik részt vettek Keszthelyen a Kulturális Örökség Napján a hétvégén. A Festetics-kastélyban a grófi parkkal, míg a városi sétán Keszthely aranykorával ismerkedhettek a látogatók.

A Festetics kastély parkjával ismerkedhettek meg a hétvégén mindazok, akik részt vettek a Kulturális Örökség Napja keretein belül megszervezett parki sétán. Nemes István, a kastélypark főkertésze a felújítás során kialakított tanösvényen vezette végig az érdeklődőket. Szó esett Kelet-Európa fájáról és Szent Márton emlékkövéről, ugyanakkor tájékoztatta a résztvevőket a park különleges növényvilágáról is.

„A növényvilágában vannak olyan érdekes fajok, amelyek más arborétumokban, parkokban már nehezen fellelhetőek. Egyrészt a koruk miatt, másrészt a fajtájuk miatt már akár kiveszendőben voltak, és csereberék révén sikerült visszahozni. Érdemes megemlíteni a kastély főbejáratánál lévő két szomorú japán akácot, amely szinte Keszthely város és a kastélynak a jelképe, a könyvtár sarkán meg a ginko bilobát, a páfrányfenyőt, ami megint egy kortörténeti érdekesség.” - mondta a főkertész.

A Kulturális Örökség Napját 1984-ben hívat életre az Európa Tanács, és mára már 50 országban ünneplik. Idén három témakörben, az 500 éves reformáció, Arany születésének 200. évfordulója és a 150 ével ezelőtt történt kiegyezés kapcsán szerveztek programokat a kiállítóhelyek. Keszthelyen is több programnak örülhettek az érdeklődők.

A rendezvénysorozathoz idén is csatlakozott a Georgikon által működtetet Szendrey Emlékszoba. A kiállítótérben egy kamaratárlat kapott helyet, amely Szendrey Júlia és Arany János kapcsolatát mutatja be a közönségnek.

„Néhány levélben Arany János Petőfihez szólt, illetve később Gyulai Pállal való kapcsolata és levelezése volt az, ahol megjelenik Szendrey Júlia. Két vers, ami direktben, 1850 tragikus évében, amikor Júlia eleinte özvegyként, később friss házasként jelenik meg Arany: Emléklapra, illetve A honvéd özvegye című versében.” - tájékoztatott Dr. Lukács Gábor egyetemi docens, az emlékszoba kurátora.

A kamara kiállítás megnyitója mellett egy tárlatvezetésen is részt vehettek az érdeklődők, akik közül többen először jártak a kiállítóhelyen. Somos Béla Budapestről érkezett és több, a Kulturális Örökség Napja alkalmából szervezett programon is részt vett.    

„Itt pihentünk Hévízen, és már Pesten eldöntöttük, hogy megnézzük ezeket a programokat. Interneten megtaláltuk. Tegnap remek program volt a városi séta, 2 és fél órás és az idő is megengedte, és ma pedig itt a Szendrey házban.” - emelte ki az érdeklődő.

A Szendrey Júlia és Arany János kapcsolatát felelevenítő tárlat a jövőben a Szendrey Emlékház állandó gyűjteményét képezi, így továbbra is megtekinthető a kiállítóhelyen.

Regman Karola - Keszthelyi TV                    

| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A Fidesz helyi csoportja azt kérdezi Dr. Tóth Gergelytől: személyével a Momentum Mozgalom nyert önkormányzati választást Keszthelyen?
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A Fidesz helyi csoportjának közleménye kapcsán megkerestük dr. Tóth Gergely megválasztott polgármestert.
| 2023. szep. 5. kedd 14:45 | Keszthely
A nemzetközi szintű veteránautó kiállítás és szépségverseny két napon keresztül tartott.
| 2018. dec. 13. csütörtök 09:23 | Keszthely
Karácsonyig közel 800 helyi és környékbeli gyereket vendégelnek meg a Festetics kastélyban.
| 2018. szep. 14. péntek 16:14 | Keszthely
Különleges programokkal várják az érdeklődőket Keszthelyen a Kulturális örökség Napjain a hétvégén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
11:15
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.