Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kultúrprogramok az őszi éjszakában
2024. szep. 23. hétfő | Keszthely
Kultúrprogramok az őszi éjszakában
Az őszi éjszakában is várták Keszthely múzeumjai a látogatókat. A hagyományteremtő céllal megrendezett első Múzeumok Őszi Éjszakájára számos programmal készültek az intézmények. Egyebek között erkélykoncert, rókavadászat, vagy antropológiai előadás is szerepelt a kínálatban.

A kártolást is kipróbálhatták az érdeklődők a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. Ez az intézmény is csatlakozott a Múzeumok Őszi Éjszakájához. A hagyományos nyári rendezvény mintájára rendezték meg idén ezt Keszthelyen. A családokra külön gondoltak a szervezők, így több helyszínen külön gyermekprogramokkal is kedveskednek a látogatóknak.
Langallóval és limonádéval is várták a látogatókat. A fiatalabb korosztály kedvére vadászhatott rókákra, vagy éppen – a múzeumpedagógusok segítségével – próbálhatták ki a fonást, és a szövést. Az igazán nagy érdeklődésre számot tartó attrakció ezúttal is a klasszikus Majortörténeti Kiállítóhelyi látványosság volt. 

„Itt a Majormúzeumban a Múzeumok őszi éjszakája programon – amelyet első alkalommal rendeztünk meg – különleges élményben lehetett része a látogatóknak, hiszen elindultak több hónap felújítási munkálatok után a gőzgépeink, és ezeknek a gépeknek a működését lehetett közelről megcsodálni.” - hívta fel a figyelmet Rajnai Virág Éva, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője

A Festetics kastély is több egyedi programmal igyekezett becsábítani a látogatókat. A kastély udvarán Varga Zoltán, az intézmény múzeumi menedzsere tartott történelmi ismeretekkel tarkított lovasbemutatót. Hangsúlyozta azt is, hogy miért fontosak azok a programok, amelyek több intézményt is érintenek.

„Lecsengett már a szezon, és hogy még egy kicsit felébresszük a vendégeket, az itt tartózkodó turistákat is, illetve a helybelieknek adjunk egy lehetőséget arra, hogy még egy kellemes, szép őszi estét tudjanak eltölteni, megfelelő érdekes programokkal így a kultúrát érintve, illetve olyan akciókba produkciókban legyen részük, ami egy emlékezetes estét hagy maga mögött.”

Kardos Eszter, Nagy Katinka, Kovács Szilvia, Németh Bálint és Horváth Szilárd művészek, friss repertoárral várták a belső udvarban a közönséget, ahol egy erkélykoncertben lehetett részük.

„Próbáljuk úgy összerakni a műsorainkat, hogy passzoljon az adott ünnepkörhöz, ha esetleg van ünnepkör, pünkösd, húsvét, vagy esetleg, mint most a Múzeumok Őszi Éjszakája, a törzse megmarad a műsorunknak, de veszünk új darabokat, és cseréljük úgymond a repertoárunkat,  így mindig teljesen friss műsorral érkezünk.”

A Balatoni Múzeumban a fiatalok drótékszereket, medált, gyűrűt készítettek drótból és gyöngyből. A felsőbb emeleteken betekintést nyerhettek a látogatók az intézmény néprajzi gyűjteményébe, valamint kézbe vehették a múzeum 1848-as szablyáit, jatagánját is. 

Megtelt a terem Rendes Katalin „régi csontok” című előadásán, ahol többek között a különböző csontmaradványok  nemét, illetve korát meghatározó tulajdonságokról is szó esett. Németh Péter, az intézmény igazgatója szerint a Múzeumok Őszi Éjszakája fontos programpont lesz a terület kulturális életében.

„Vegyes érzéseink vannak, nyugodtan mondhatom többes számban, hiszen a kollégákkal a városban már beszéltünk, de mindenképpen azt elmondhatom, hogy jövőre meg szeretnénk újból rendezni ezt az eseményt.”

A hagyományteremtő Múzeumok Őszi Éjszakáján mintegy 1000 látogató volt kíváncsi a város magán-és közgyűjteményeire, kiállítóhelyeire.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2022. júl. 12. kedd 15:36 | Keszthely
Vendégünk: Kulics Gábor, a Keszthelyi Tourinform Iroda vezetője
| 2021. júl. 2. péntek 19:09 | Keszthely
A Ranolder iskola tanulói ingyenesen vehettek részt egy hetes táborban.
| 2020. okt. 2. péntek 15:09 | Keszthely
Színes kínálattal készül a Helikon Kastélymúzeum a Múzeumok őszi fesztiváljára.
| 2020. szep. 21. hétfő 19:11 | Keszthely
Keszthelyen is sokan látogatták a Kulturális Örökség Napján bemutatott értékeket.
| 2019. jún. 25. kedd 17:10 | Keszthely
Schanda Tamás államtitkár a muzeális intézményeket érintő beruházásokról számolt be Keszthelyen.
07:15
Objektív
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:35
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
09:40
Konyhashow
10:00
Híradó
10:15
10:45
Savaria Filmfesztivál
11:35
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.