+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vertcsipke terítő kiállítás
2022. november 2. szerda 16:27 - Keszthely
Vertcsipke terítő kiállítás
Bereczky Csabáné Péntek Teréz csipkéiből nyílt kiállítás Keszthelyen. A Népművészeti Alkotóházban kiállított kerek és négyzetes vertcsipke terítők közül a legkiválóbb a Hónap Mester Remeke címet viseli novemberben. A mestermű mellett a Csipkekészítő Népi Iparművész több munkája is megtekinthető a kiállítótérben.

Akarat, igyekezet és annak a szeretete, hogy szép dolog alakul – így készültek Bereczky Csabáné Péntek Teréz csipkekészítő munkái. A Népművészeti Alkotóház kiállítóterében mintegy 40 terítő és csipkecsík kapott helyet, ezek mindegyike mesterremek.  Az Alkotóház vendégül látott már fafaragó, szarufaragó, keramikus, tojásíró, hímző és csipkekészítő Népi Iparművészt is. Bereczky Csabáné 2010-ben kapta meg a címet. 

„Az elején én szövéssel foglalkoztam, a 90-es években. 2010-től aztán komolyan a csipkeverést megtanultam, mert nagyon érdekelt és tetszett, igazából nagyon sok akarat és hozzáállás kell, hogy az ember előbbre jusson.” - mondta Bereczky Csabáné Péntek Teréz, csipkekészítő Népi Iparművész.

Bereczky Csabáné kiállítása az Alkotóházban egy programsorozat része. Az elgondolás apropóját a múzeumokban fellelhető Hónap Műtárgya szolgáltatta. 

„Mi ezt a műtárgyat Mester Remeknek hívjuk. Lehetne más is, mert van egy Míves Termék, de a Mester Remek az, ami tényleg a remek, ez egy kifogástalan darabot jelent, tehát azokat, akiket hívtunk ide már a hónapok során kiállítani, azt kértük, hogy egy olyan tárgy legyen a fő téma, ami valóban Mester Remek, tehát “A” kategóriás minősítést kapott. Bereczkyné Terike vertcsipke terítői is ilyenek.” - tájékoztatott Molnárné Riskó Erzsébet, a Népművészeti Alkotóház vezetője.

Negyven éve citerázik Kovács Zoltánné népművész, aki játékával színesítette a megnyitó hangulatát. Ilyen felkérésekre örömmel veszi elő a hangszerét, boldoggá teszi, ha az emberek általa is ismerkednek a népzenével. 

Teréznek a munkái gyönyörűek és öröm lesz megnézni. Én még majd most fogok körbe menni a teremben, mert eddig felkészültem a citerázásra, de ismerem a munkáit és nagyon értékelem.” Narr:. Bereczky Csabáné vertcsipke remekei november 18-ig megtekinthetők a Népművészeti Alkotóházban" - nyilatkozta Kovács Zoltánné népi iparművész.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nőnapi rendezvényt tartott a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub.
 
A hagyományok tiszteletére, azok megtartásával igyekeztek divatos tárgyakat alkotni Keszthelyen.
 
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében idén is túrára hívták a természet szerelmeseit.
 
A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat.
 
Két autó ütközött Keszthely és Alsópáhok között.
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus