Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Egymást követik a népművészeti táborok a Dongó-házban
2023. júl. 21. péntek | Keszthely
Egymást követik a népművészeti táborok a Dongó-házban
Népviseleti babakészítő tábor volt a Népművészeti Alkotóházban. 15. alkalommal várták azokat, akik mélyebben meg szeretnék ismerni hazánk népviseletét. A Molnárné Riskó Erzsébet vezetésével zajló programra az ország minden részéből érkeztek. A táborozóknak tavaly óta már szállást is kínálnak a Dongó-házban.

A galgamenti Püspökhatvan viseletét dolgozták fel a táborban. Ezen a vidéken érdekes női főkötő van és nagyon szép a nyári viselet. Személyes gyűjtés, gazdag fotóanyag és egy könyv is segítette az alkotókat. Ilyen jellegű tanfolyam csak Keszthelyen van Molnárné Riskó Erzsébet jóvoltából. Az ő szakmai irányításával dolgoznak a táborozók.

„Bátorít és mindenben segít, hogy lépjek tovább és minősítsem a babákat. Szóval sokat kapok a táborban. Én nagyon jól érzem itt magam. Kislányomat is elhoztam idén. Ő is elkészített egy játék babát és ő is mindent Erzsikétől tanult most, itt az egy hét alatt” - mondta munka közben Bernáthné Szabó Tímea. 

A hatnapos programot az NKA Népművészeti Kollégiumának támogatásából és a tábordíjakból finanszírozták. Tavaly óta szállást is tudnak biztosítani a távolabbról érkezőknek. Kitartóan pályázott évről-évre az alkotóház. Az épület hátsó, nem műemléki részének padlásterében vendégszobát alakítottak ki. Idén a padozatot csinálták meg egy újabb részen, így ott raktárt nyithattak.

Molnárné Riskó Erzsébet, a tábort vezető  népi iparművész elondta: „Valamikor ezt a padlást megcsinálták. Ez teljes hosszban egyben volt, de nem volt pénz arra, hogy le legyen burkolva. Lekerült egy kőzetgyapot rá, nejlon fólia és sajnos azon időnként jártunk és a több mint 20 év alatt ez a szigetelés annyira elöregedett, hogy szinte már a födémdeszkán jártunk. Most egymást követő három Csoóri Sándor pályázat segítségével készült el ez a rész.”

A Népművészeti Alkotóházban nyáron is gazdag közösségi élet zajlik. Egymást követik a táborok, gyermekeknek és felnőtteknek is. Augusztusban ismét megrendezik az „Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon” elnevezésű tábort immár 7. alkalommal. Faragók, nemezelni és hímezni vágyók jelentkezését várják.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Vonyarcvashegy
A helyi utánpótlásból három gyerek szeptembertől a ZTE és az Illés Akadémia kötelékében folytatja.
| 2024. júl. 10. szerda 19:15 | Keszthely
A Keszthelyi Tollaslabda Egyesület 11. alkalommal szervezte meg a tábort.
| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Keszthely
Táborozókat láttunk vendégül.
| 2024. jún. 28. péntek 19:15 | Keszthely
Az előttük álló kihívásokról is beszélgettek a résztvevők.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Pályaválasztási tábort szervezett a Közgazdasági Technikum.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.