Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon
2017. júl. 20. csütörtök | Keszthely
Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon
Hetési viselet és őrségi láda is készül az Alkotóház táborában a héten. A tematikus hét a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának támogatásával jöhetett létre Keszthelyen. A 12 résztvevő egész héten szorgoskodik, az érdeklődők szombaton láthatnak kiállítást az elkészült munkákból.

Az őrségi ácsolt láda alkatrészeit készítik a táborozók az Alkotóházban. Az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon címet viselő program célja a régió népművészeti kincsének felelevenítése és tovább éltetése. A táborban az őrségi láda kicsinyített mását készíthetik el a résztvevők.A fafaragók vezetője Bereczky Csaba, aki nagy ismerője a különleges szerkezetű ládának.

„Zsilipelt, oszlopos lábakból, és zsilipelt deszka elemekkel épül össze. Gyakorlatilag fém szerkezet nem kerül bele, minden fából van, és fa csapokkal van a végén rögzítve a lábakba az oldaldeszka. A tető, az önmaga anyagából kiképezve, és fordítóval ellátva, és gyakorlatilag abszolút fából kivitelezett tárgyról van szó.” - mondta a tábor egyik vezetője.

Az asszonyok sem maradtak munka nélkül a táborban. Ők a hetési öltözék kicsinyített mását készíthették el, valamint megismerkedhettek a hetési fehér és fekete hímzéssel is. Kovács Éva Salgótarjánból érkezett, és már évek óta rendszeres résztvevője az Alkotóház táborainak.

„Itt mindig jó. Itt már néhányszor voltam, itt mindig jó. Baráti társaság gyűlik össze, mindenben a kedvünkben járnak, Erzsike mindenben segít, úgyhogy jó.” - emelte ki a táborozó.

Hetés hazánk délnyugati és Szlovénia Muravidéken elterülő néprajzi tájegysége. Népviseletének fennmaradása nagyban köszönhető a nagykanizsai múzeum egykori igazgatójának, a régió lakói ugyanis az 1900-as évek elején elhagyták ezt a viseletet. Ma a Zala megyei Népművészeti Egyesület élteti tovább a hagyományt, melynek fennmaradásához a keszthelyi tábor is hozzájárul.

„A tábor maga az MMA támogatásának, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhetően jött létre. Egy komplex tábort szerettünk volna, ahol többféle, nyugat-dunántúli, tehát Zala, Vas, Győr-Sopron megyei tevékenységet tudunk az itt részt vevő hallgatóknak bemutatni. Itt a fás dolgoktól kezdve, textilen keresztül, cserépedényig pályáztuk meg ezt a tábort. Sajnos nem mindennek tudunk teljes mértékben eleget tenni, de holnap kimegyünk például egy fazekashoz, aki majd őrségi edényeket fog nekünk mutatni.” - tájékoztatott Molnárné Risó Erzsébet, a tábor másik vezetője.

A tábor résztvevői szombatig szorgoskodhatnak még az Alkotóházban. Szombaton délután 14 órakor kiállítás nyílik az elkészült munkákból, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Regman Karola - Keszthelyi TV       

| 2023. aug. 14. hétfő 16:23 | Gyenesdiás
Harmadszorra rendezték meg Gyenesdiáson az alkotótábort.
| 2019. júl. 22. hétfő 17:07 | Cserszegtomaj
A záró kiállításon a hagyományok szerint a résztvevők munkái mutatkoztak be.
| 2018. júl. 13. péntek 11:36 | Alsópáhok
Idén kilenc festő és egy fafaragó dolgozik hétfő óta a község vendégeként.
| 2017. okt. 13. péntek 17:15 | Rezi
Egy héten át alkottak a festők Reziben a II. Szent Lukács Művésztelepen.
| 2017. aug. 7. hétfő 10:40 | Rezi
Harminckilenc gyermek ismerkedhetett meg különféle kézműves technikákkal Reziben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.