+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nők 1956-ban
2022. október 24. hétfő 14:59 - Keszthely
Nők 1956-ban
Milyen szerepet töltöttek be a nők az 1956-os forradalomban? Erre a kérdésre kaphattak választ az érdeklődők a Balaton Színházban. Tóth Eszter Zsófia történész nem csak az októberi napokat, hanem az ’50-es évek mindennapjait is felelevenítette a közönségnek. Az érdeklődők korabeli fotókon ismerhették meg a nők életét.

Az 1956-os forradalomból a nők is kivették a részüket. Ugyan többségük nem az utcán, fegyverrel a kezében harcolt, de aktív részesei voltak a megmozdulásoknak. Míg a férfiak az utcára vonultak, a nők az otthonuk biztonságában várták haza őket. Gyerekeket neveltek, boltban álltak sorba, és többen elkezdtek berendezkedni a háborús helyzetre. Az ’50-es években élő nők élete ma is példa lehet sokaknak.         

„Azt gondolom, hogy nagyon nagy szükség volt minden időkben a nőkre, mert egy sikeres férfi mögött mindig van egy nő, aki támogatja. Sokat olvastam és hallottam róla, most főleg, hogy Wittner Mária is meghalt, megint szóba került, hogy ők is milyen keményen helyt álltak a forradalomban. A hűség és a hősiesség szerepelt ebben legfőképpen. Én is azt gondolom, hogy én is hűséges vagyok, remélem hősnek nem kell lennem.” - mondta egy résztvevő, Krupláné Nagy Ágnes.

Sok nő a harcok közepette is fontosnak tartotta, hogy bejusson a munkahelyére, mások sebesülteket ápoltak, forradalmárokat etettek. Kisebb számban voltak azok az asszonyok, akik fegyvert ragadtak a férfiak oldalán. Ugyanakkor a legnehezebb időkben is fontos volt a nőknek, hogy csinosak legyenek. Mivel a ruhaboltokban nem volt választék, a legtöbben otthon varrták meg maguknak a blúzokat, szoknyákat. A korszakról és a nők szerepéről beszélt a Balaton Színházban Tóth Eszter Zsófia történész.           

„A nők is ugyanúgy megélték a szabadságot és az összetartozást ’56-ban, mint a férfiak, de gyakorlatilag a legtöbb nő otthon, a családi tűzhely őrzője volt. Beszerezték az élelmiszert, de voltak olyan nők is, akik segítettek a fegyveres harcoknál, sebesülteket ápoltak, krumplit főztek. Volt olyan is egyébként, hogy szerelem is szövődött egy harcos és egy asszony között. A harmadik rész pedig, akik fegyveres felkelőként harcoltak ’56-ban, közülük megemlíteném a nemrég elhunyt Wittner Máriát, mint a leghíresebb szabadságharcos asszonyt.” - emelte ki Tóth Eszter Zsófia történész.

Tóth Eszter Zsófia évtizedek óta kutatja az 1956-os szabadságharcot. Számos asszonnyal készített interjút, ezekből a beszélgetésekből is megosztott néhányat a keszthelyi közönséggel. Nem csak a forradalom napjairól, hanem az ’50-es évek világáról is beszélt a történész.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus