+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Magyar a csúcson: Suhajda Szilárd a Lhoce meghódításáról mesélt
2022. október 19. szerda 15:11 - Keszthely
Magyar a csúcson: Suhajda Szilárd a Lhoce meghódításáról mesélt
Suhajda Szilárd hegymászó volt az első vendége a Világjáró Klub sorozat idei évadának. A színház egyik, ha nem a legnépszerűbb programja ezzel tehát kezdetét vette; a tervek szerint tavaszig minden hónapban érkezik egy-egy világot látott vendég. Suhajda Szilárd májusban a Lhoce-t hódította meg.

Suhajda Szilárd hegymászó idén tavasszal jutott fel Földünk negyedik legmagasabb csúcsára. A 8516 méter magas Lhoce az Everest tőszomszédságában emelkedő hegycsúcs. Ez része az úgynevezett Big Five kihívásnak, amibe belekezdett. A Big Five projekt az első öt legmagasabb csúcs megmászását jelenti oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítése nélkül. 

Suhajda Szilárd a Világjáró Klub sorozat meghívására érkezett Keszthelyre. A színházban tartott előadást a hegymászás élményeiről, kihívásairól. Három esztendővel ezelőtt, első magyarként, segítség és oxigén nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb hegyének tartott K2-t. Jelenleg a Big Five sorozatra koncentrál. "Nem titkolt szándékom az Everestre visszatérni, megvalósítani annak a palack nélküli megmászását. Igazából az Everestet már megmászták magyar állampolgárok, de palack nélkül még senki sem állt magyar állampolgárként az Everest csúcsán. Én azt gondolom, hogy a K2-n és a Lhoce-n elért sikereim után jó esélyeim lehetnek erre. És aztán ott lesz még a Kancsendzönga és a Makalu nevű csúcsok, amik még részei ennek az ötösfogatnak" - nyilatkozta a hegymászó.

A több, mint húsz esztendős múltra visszatekintő színházi program, a Világjáró Klub sorozat Suhajda Szilárd expedíciós hegymászó meghívásával indult idei szezonjára. A tavaszig tartó program további érdekes előadásokat tartogat az érdeklődők számára: "A novemberi előadó Ázsiában, robogóval túrázott és erről fog egy élménybeszámolót tartani. A decemberi vendégünk keresztülszelte Amerikát a 66-os út mellett vagy mentén, ő pedig erről az amerikai élményeiről fog majd egy képes beszámolót, élménybeszámolót tartani nekünk. A folytatás is alakul. Gyakorlatilag tavasz végéig lesznek Világjáró Klubos előadássorozatok. Annyi biztos, hogy ezt az a nemzeti kulturális alap, az MKA támogatja" - mondta el Osvald Bálint, a Balaton Színház megbízott igazgatója.

Suhajda Szilárd leszögezte: ez az életstílus már egy szenvedély számára. Kifejezetten azt tartja fontosnak, hogy oxigénpalack, serpa segítők nélkül, csakis a saját erejére és tudására támaszkodva érjen el eredményeket.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus