+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Európai Madármegfigyelő Napok - Fenékpusztán is
2022. október 4. kedd 18:34 - Fenékpuszta
Európai Madármegfigyelő Napok - Fenékpusztán is
A hétvégén a madarakra fókuszált Európa. Sok helyen madármegfigyelő napokat rendeztek, így szombaton és vasárnap a fenékpusztai madárgyűrűző állomás is fogadta a látogatókat. A madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International által indított kezdeményezés idén ünnepelte 30. évfordulóját. Az összesített eredmények alapján 753 helyszínen, több mint 4,6 millió madarat figyelt meg a 19 148 résztvevő.

A fenékpusztai madárgyűrűző állomás is várta az érdeklődőket. Zahorecz Vince Márton nagyon szereti a természetet, a madárvilágot, így édesanyjával évek óta kilátogatnak ide. Így fogalmazott: "A fajuk érdekel, meg hogy a közös kapcsolat, hogy belekerülünk, hogy hogyan tudunk velük dolgozni, kiszedni. Hogy mennyire alkalmazkodnak ahhoz - valamelyik támad, valamelyik engedi magát."

Az Európai Madármegfigyelő Napok egyben verseny is az államok között. A rendezvény egyrészt nemzetközi szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másrészt az ingyenes országos események sokakat csábítanak a szabadba - mint például Mesterházy Istvánt is: "Mindig is vonzódtam a madarakhoz, főleg a tollas jószágokhoz. Nagyon változatos az élővilágunk, de sajnos úgy tapasztani: egyre kevesebb a fajgazdagság. Nagyon sok madártani könyvem is van, amit szívesen olvasgatok. Amatőr szinten, de szeretek madarászkodni."

A program hazai koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A fenékpusztai madárgyűrűző állomáson a látogatók maguk is részt vehettek a munkában, így a gyűrűzés, naplózás feladatát is ellátták. Mindemellett sok hasznos információt tudhattak meg a madarakról. "Nagy madármozgás a nádban van csak, és azt ugye valahogy be kell mutatni a látogatóknak. Úgyhogy itt adja magát a hely - egy madárgyűrűző állomásról van szó. Nálunk a fő csapásirány továbbra is a madárgyűrűzés. Van egy kilátónk, ahol távcsöves madármegfigyelést is folytatunk, illetve most a Balaton alacsony vízállása miatt olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a látogatókkal egészen a nádszélig, tehát a Balaton nyílt vízéig be tudunk sétálni" - mondta el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke, Benke Szabolcs.

A korábbi években csoportok, idén inkább családok érkeztek. Találkozhattak foltos nádiposzátával, cserregő nádiposzátával, mezei verébbel, jégmadárral, barkuscinegével, függőcinegével, kékcinegével, széncinegével, nádi rigóval, nádi sármánnyal, füsti fecskével. Hazánk az idén két kategóriában, a rendezvényhelyszínek és résztvevők számában is első helyezést ért el, a látott madarak számát illetően pedig ötödikek lettünk.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus