+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újra Vonyarcvashegyre költözött a Folkpart
2022. augusztus 26. péntek 17:35 - Vonyarcvashegy
Újra Vonyarcvashegyre költözött a Folkpart
Nép- és világzenei tábor zajlik Vonyarcvashegyen. A háromnapos VonyArts Folkpart programon zene, tánc és ének kurzusokat tartanak. Három helyszínen, minden korosztálynak lehetősége van a népzenei hangszerek és a néptánc alapjainak elsajátítására. A nappal táborként, este fesztiválként működő rendezvény kuriózum az országban.

Három éve született meg az együttműködés a népszerű zenekarok tagjai és a helyi művelődési ház vezetője között. A fesztiválon oktatók mindegyike népzene tanár és többéves gyakorlattal rendelkezik a népzene területén. A táboroztatás és a közös zenélés a mindennapjaik része. A hiánypótló rendezvény a tanulási lehetőség mellett a zene és a népművészet szeretetére és fontosságára hívja fel a figyelmet. 

„Egyrészt nagyon örülünk a bármiféle korú ide látogatóknak, akik hangszert szeretnének tanulni, népzenével szeretnének foglalkozni. Másrészt szeretnénk népzenei ismerterjesztést is végezni azáltal, hogy a fesztivál rész ingyenes, a népi- és világzenei fellépők meghallgatása az teljesen ingyen van. Utána egy táncház van, ebbe is bárki becsatlakozhat, hangszeresen tánccal, tehát szól a helyi közösségeknek, az ez iránt érdeklődőknek és szeretnénk egy kicsit regionálisan is perspektívába helyezni a népzenét és világzenét.” - mondta el Egervári Mátyás szervező.

A háromnapos rendezvény már három helyszínen zajlik idén. A kurzusok sokasága miatt a tavalyinál nagyobb térre volt szükségük a zenészeknek. A vonyarcvashegyi népzenei tábor és világzenei fesztiválon az érdeklődők ének és tánctudásuk fejlesztése mellett belekóstolhatnak, többek között hegedű, brácsa, koboz, bőgő, furulya és dob hangszerek oktatásába is. A résztvevők száma is repülőrajtot vett ezen a nyáron. 

„Nagyon növekszünk! Az a helyzet, hogy az első fesztiválon 32 jelentkezőnk volt, utána 38 és most pedig 53. Úgyhogy huzamosan növekedünk.” - ismertette Halász Réka szervező.

Az ország minden területéről, átlagosan 16 és 22 év közötti tanulni vágyó fiatalok jelentkeztek Vonyarcvashegyre. A szervezők esténként táncházzal teszik teljessé a fesztiválprogramot. Emellett a meghosszabbított balatoni szezonban az itt nyaralók és a helyiek örömére augusztus 27-ig ingyenes koncertek is színesítik a palettát. A részletes programokról Vonyarcvashegy weboldalán tájékozódhatnak.

Kiss Krisztina - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus