+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újabb ásatást végeznek Fenékpusztán
2022. augusztus 24. szerda 17:56 - Keszthely
Újabb ásatást végeznek Fenékpusztán
Újabb két helyszínt tártak fel a régészek Fenékpusztán az egykori római erőd területén. A kétévente megrendezett ásatáson most a nyugati kaput és a magtár déli részének előcsarnokát vizsgálták meg.

Még mindig tartanak a feltárások a római belső erőd területén. Az ásatáson csontok, szerszámok is előkerültek. Az erőd nyugati kapuja azonban még több információt szolgáltatott a régészeknek. Ez ugyanis a Festetics majorság szomszédságában található. Az előtte lévő út takarja a nyugati falat, a kaputorony pedig keleti irányba csatlakozik ehhez.

„Az ásatás azt is mutatja, hogy a Festetics-korszakban, amikor építették a majorságot, akkor is még állt ez a falrész, amit most kiástunk. Mert látunk rajta Festetics korabeli felfalazásokat. Tehát itt valamit a kaputornyon belül átalakítottak, kialakítottak. És nagyon úgy tűnik, hogy valószínűleg abban a korszakban nagyon sok követ is kibányásztak ebből a kaputoronyból is, amit idén ásunk. Mert megtaláljuk a kváderköveknek a helyét, de a kváderkövek már nincsenek a helyükön.” osztotta meg Heinrich-Tamáska Orsolya ásatásvezető.

Fenékpusztán több mint 130 éve zajlanak a feltárások. Ez Zala megye egyik legrégebb óta kutatott és legjobban ismert régészeti lelőhelye. 2006 óta a lipcsei Közép-Kelet-Európa Kutatóintézet, a Balatoni és a Göcseji Múzeumok összefogásával működik a feltárás.

„A kutatási eredményeinket szeretnénk a nagyközönséggel megismertetni és hát távlati céljaink között szerepel, hogy egy régészeti parkot álmodtunk meg erre a területre. Erről egy kiállítást is rendeztünk. Mind egy fizikai, mind egy virtuális kiállítást, ami látható volt többek között itt Keszthelyen is a Balatoni Múzeumban is. Ezek a tudományos eredmények, amelyek megszületnek és folyamatosan publikációkban, könyvekben megjelennek, ezek kiállítások formáiban is testet öltenek.” - mondta el Havasi Bálint régész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.

A Balatoni Múzeum eszközökkel tudja támogatni idén az ásatást. Szinte a kezdetektől részt vesz az intézmény a feltárásban, hiszen jövőre ünnepli alapításának 125. évét. A régészeti leletek fontos részét képezik majd a következő időszaki kiállításuknak is.

„Fontos, hiszen nagyon sok kutatási eredmény érkezik ilyenkor be a múzeumba. Nagyon sok tárgyanyag, amelyeket aztán kiállításokon fogunk bemutatni. Hiszen itt a többéves munka gyümölcse mindig egy nagy Fenékpuszta kiállítás szokott lenni és lesz is a jövőben. A másik pedig hogy a múzeumpedagógia számára ez nagyon fontos.” - ismertette Németh Péter a Balatoni Múzeum igazagtója.

A régészek augusztus 26-ig végzik a feltárást, utána az állagmegóvás érdekében visszatemetik a leleteket. Mindent dokumentáltak, így a későbbi esetleges helyreállításkor pontos koordináták szerint találják meg ezeket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus