+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a szüret a Balatonnál
2022. augusztus 11. csütörtök 17:22 - Ordacsehi
Megkezdődött a szüret a Balatonnál
Megkezdődött a szüret a Balatonnál. A hét elejétől szedik a Csabagyöngyét Ordacsehinél. A szárazság miatt idén alacsonyabb termésmennyiség várható. Az most szüretelt szőlőből készült üde, friss bor már szeptemberben a boltok polcaira kerülhet.

Kora reggeltől járta a szőlősorokat a szüretelő gép Ordacsehiben. 4 és fél hektáros területen kezdték el a korai szőlőfajta, a csabagyöngye begyűjtését. Európában az elsők között érik be ez a fajta.

„Látszik is, hogy kisebbek a szemek, illetve ha szétvágnánk, akkor az is látszódna, hogy a héj vastagabb. Tehát nem csak a lé kevesebb, hanem a héj is vastagabb” - mutatja a fürtön Varga Máté, a Varga Pincészet kereskedelmi vezetője. 

Egy normál évjáratban 80-85 százalék levet nyernek ki a fürtökből, ez idén jóval kevesebb lesz. A szőlőt megviselte az aszály. Idén a kevés csapadék miatt jóval kevesebbet, mintegy 50 ezer kilogrammot tudnak majd feldolgozni. De még mindig jobb a helyzet a Dunántúlon, mint az ország keleti részében.

"120 éve nem volt ilyen száraz évünk. Ez elsősorban a mennyiséget érintette, tehát úgy számoljuk, hogy egy 10-15 százalékkal kevesebb szőlő fog beérkezni hozzánk. Ez a minőséget hála Istennek nem érintette, magas a cukorfok és a kellő savak is megmaradtak" - tette hozzá Varga Máté. 

Ordacsehi a Balatonboglári Borvidéken fekszik. Itt jellemzőek a fehér, frissítő borfajták. Ezek egyre népszerűbbek a fogyasztók – különösen a fiatalok - körében.

Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója: „Az alapján telepítjük a szőlőinket, amit a vevőink igényelnek, a borászati üzemek. A borászati üzemeknél is tapasztalat, hogy a fogyasztói igény is átalakul. Azért gondolom, hogy így van, mert nagyon sok fiatal is elkezdett bort inni és a fiatalok az üde, friss, gyümölcsös borokat szeretik.”

A Csabagyöngyéből készült borok várhatóan szeptemberben kerülnek a boltok polcaira. A szüret az Irsai Olivér fajtával folytatódik. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

A felvételeket köszöjük a Somogy TV-nek! 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár