Kora reggeltől járta a szőlősorokat a szüretelő gép Ordacsehiben. 4 és fél hektáros területen kezdték el a korai szőlőfajta, a csabagyöngye begyűjtését. Európában az elsők között érik be ez a fajta.
„Látszik is, hogy kisebbek a szemek, illetve ha szétvágnánk, akkor az is látszódna, hogy a héj vastagabb. Tehát nem csak a lé kevesebb, hanem a héj is vastagabb” - mutatja a fürtön Varga Máté, a Varga Pincészet kereskedelmi vezetője.
Egy normál évjáratban 80-85 százalék levet nyernek ki a fürtökből, ez idén jóval kevesebb lesz. A szőlőt megviselte az aszály. Idén a kevés csapadék miatt jóval kevesebbet, mintegy 50 ezer kilogrammot tudnak majd feldolgozni. De még mindig jobb a helyzet a Dunántúlon, mint az ország keleti részében.
"120 éve nem volt ilyen száraz évünk. Ez elsősorban a mennyiséget érintette, tehát úgy számoljuk, hogy egy 10-15 százalékkal kevesebb szőlő fog beérkezni hozzánk. Ez a minőséget hála Istennek nem érintette, magas a cukorfok és a kellő savak is megmaradtak" - tette hozzá Varga Máté.
Ordacsehi a Balatonboglári Borvidéken fekszik. Itt jellemzőek a fehér, frissítő borfajták. Ezek egyre népszerűbbek a fogyasztók – különösen a fiatalok - körében.
Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója: „Az alapján telepítjük a szőlőinket, amit a vevőink igényelnek, a borászati üzemek. A borászati üzemeknél is tapasztalat, hogy a fogyasztói igény is átalakul. Azért gondolom, hogy így van, mert nagyon sok fiatal is elkezdett bort inni és a fiatalok az üde, friss, gyümölcsös borokat szeretik.”
A Csabagyöngyéből készült borok várhatóan szeptemberben kerülnek a boltok polcaira. A szüret az Irsai Olivér fajtával folytatódik.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV
A felvételeket köszöjük a Somogy TV-nek!