+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kis-Balaton Est Balatonszentgyörgyön
2022. augusztus 9. kedd 14:49 - Balatonszentgyörgy
Kis-Balaton Est Balatonszentgyörgyön
A hagyományőrzés volt a célja a Balatonszentgyörgyön rendezett Kis-Balaton Estnek. A rendezvényre határontúli magyarok is érkeztek. A szeles időjárás ellenére nagyszámú közönség volt kíváncsi a fellépőkre.

A szervezők fontosnak tartják a hagyományok megélését a mindennapokban. A találkozóval közösségi értéket teremtenek. Megismertetik az érdeklődőkkel a különféle táncokat, azok történetét.

Faragó Zsolt - elnök, Kis-Balaton Táncegyesület: „Mindenképpen fontos az együttesünknek, hogy lássák a nézők azt, hogy ez a hagyomány él, a magyar nép táncát, énekeit hallják, lássák, és kicsit szívják magukba ezt a fajta kultúrát.” 

Több fiatal is csatlakozott a Kis-Balaton Táncegyütteshez. Székács Albert József 2013 óta tagja a csoportnak, először a gyermekeknél táncolt, most már a felnőtt együttest erősíti.

„Napjainkban táncolunk kalotaszegi, őrdöngősfüzesi, tyukodi és vajdaszentiváni táncokat. Most készül egy új koreográfiánk, somogyi táncok. Illetve volt régebben is somogyi koreográfiánk. Jelenleg egy olyan próba van, ami masszívan meg van tartva, illetve néha szoktunk hétközben is beiktatni egy-egy próbát, vagy kicsit besűríteni.” nyilatkozta televíziónknak Székács Albert József, a Kis-Balaton Táncegyüttes táncosa.

Augusztus végén Felvidékre utazik a Kis-Balaton Táncegyütes, a nagyidai Ilosfai Fesztiválon lép fel egy teljesen új koreográfiával. Somogyi táncokat sajátítanak el a hagyományőrzők, hogy azon a vidéken is megismerhesse a nagyérdemű.

„Az egyesület életében jelenleg ez a COVID utáni visszarázódás történik, most újra aktívan próbálunk. Érződik a fellépések mennyiségén, hogy kicsit megcsappantak. De az is érződik, hogy most már éled újra minden. Beindulnak lassan a rendszeres fellépések, erre készülünk. Új táncokat tanulunk most, jelenleg kicsit átmeneti, de újraéledő időszakunk van. ”  - mondta Lengyel Eszter a Kis-Balaton Táncegyesület alelönke.

Színes műsorral: legényessel, csárdással, szaporával, polgári táncokkal lepte meg a közönséget a Győrfalváról érkezett hagyományőrző csoport. A táncosok sok munkával, kihívással találják szembe magukat, de kitartóan dolgoznak tovább a céljaik elérése érdekében.

„Bemutassuk a mi kis csoportunkat, ami 16 aktív főből alakul 2004-ben, mivel a nagybátyám Pitti bácsi, mentorom volt. Nem hagytuk, hogy a hagyomány hamuvá váljon, hanem lánggá. A lángot visszük tovább, visszük ameddig lehet.” - árulta el Jaskó Márton "Pitti", a Győrfalvi Hagyományőrző Csoport vezetője.

A Zalaapáti Harmónika zenekar tagjai régi fülbemászó dallamokat idéztek.  A Kis-Balaton Táncegyüttes kalotaszegi és széki táncokat adott elő, illetve bemutatta a Magyaroké volt című műsort, melyet egy kisújszállási megmérettetésen kiváló minősítéssel díjaztak. A hagyományőrző program táncházzal ért véget.                                                                                                                         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár