Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / VI. Örökség a Nyugat- Dunántúlon tábor Keszthelyen
2022. aug. 10. szerda | Keszthely
VI. Örökség a Nyugat- Dunántúlon tábor Keszthelyen
Alkotnak és felújítanak! A Keszthelyi Népművészeti Alkotóházban táboroznak a Örökség a Nyugat-Dunántúlon című kézműves tábor valamint a Ház Felújító Tábor résztvevői. A fafaragás és nemezelés mellett 5,1 millió forintos pályázati támogatás segíti elő az alkotóház részleges felújítását.

Fafaragók dolgoznak öt napon át a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház udvarán. Mindannyian táborlakók. Egy totem oszlop is készül felkérésre, az öt napos Örökség a Nyugat-Dunántúlon alkotótáborban. "A Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub a volt laktanya területén szeretett volna emléket állítani a 25 éve megszűnt VII. Légvédelmi Rakétaezrednek. Ezért gondoltuk úgy, hogy nem kő, márvány, hanem egy fa emlékoszlopot állítunk."- mondta el Szirmai János a megrendelő klub elnöke.

A hagyományos táborba az ország egészéből érkeztek. Tizenkét fő alkot szabadidejében. "Nem sikerült támogatást nyernünk a Magyar Művészet Akadémián, tehát az idei évet úgy kell megoldanunk, hogy nem kaptunk semmiféle támogatást. Magyarán meg kellett emelni a részvételi költségeket, abból próbálunk gazdálkodni."- adott tájékoztatást Bereczky Csaba táborvezető.

Szűkös a költségvetés, de jó a hangulat. Az alkotóház egyik termében a nemezelés technikáját sajátítják el a résztvevők. "Csináltunk egy kis nemezelt tokot, amivel utána Molnárné Riskó Erzsébettel hímeztek rá egy zalahalápi hímzésmintát. Ez készült el először, illetve most egy táska fog készülni, ugyancsak hímzéssel lesz kiegészítve a mintája és egy előnemez technikával dolgozunk."- mondta Dancsecs Diána bőrműves, nemezkészítő. A táborozók életébe a turisták is beleláthatnak. Több külföldről érkezett vendég figyelte az alkotómunkát a műemlék épület udvarán. Az osztrák  vendég, Horváth Mónika a következőket mondta:"Mindig is csodáltuk, hogy Magyarországon ennyire követik meg vezetik, hogy a néptudást továbbadják, a népi rajz, faragás, fúrás, hímzés és akkor így beleszippantolunk kicsit. Megnézzük, hogy hogy mi működik."

A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány több pályázata is sikeres volt. Az 1750 körül épült házat a Csóri Sándor alap pályázatán nyert 4,5 millió forintos  valamint egy felújító táborra nyert 650 ezer Ft-os támogatásból megújították. Összesen három tábort szerveztek az idén. A tábor lakói és a szakköri tagok lefestették az ablakokat, felújították és kibélelték az ereszt , kicserélték a tároló tetejét és kialakítottak egy tetőtéri szálláshelyet is.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

| 2020. júl. 31. péntek 19:06 | Keszthely
Ingyenes táborban élik meg a népmesék világát.
| 2023. máj. 16. kedd 17:12 | Várvölgy
Az egykori iskola épületében mutatták be a helyi értéktár kincseit az érdeklődőknek.
| 2022. máj. 20. péntek 16:56 | Keszthely
Több, mint egymilliárd forintos forrással a Festetics család örökségét fűzi fel egy uniós pályázat.
| 2018. nov. 22. csütörtök 11:16 | Keszthely
Keszthelyen rendezte regionális találkozóját a Város- és Faluvédők Szövetsége.
| 2016. aug. 24. szerda 16:25 | Karmacs
Közösen hozott létre értéktárat Karmacs és a székelyföldi Csíkszentsimon.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
21:00
Szignatúra
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.