Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nincsen Keszthely Festeticsek nélkül
2022. máj. 20. péntek | Keszthely
Nincsen Keszthely Festeticsek nélkül
Több, mint egymilliárd forintos forrással a Festetics család örökségét fűzi fel és teszi bemutathatóvá egy uniós pályázat. A projekt már három esztendeje elindult, azóta több keszthelyi és környékbeli településen valósultak meg komplex turisztikai fejlesztések. A szervezők nem egy megszokott módot választottak a projekt bemutatására.

A program keretében eddig megvalósult és a jövőben tervezett fejlesztések hozzájárulnak a Balaton négyévszakos kínálatának erősítéséhez, valamint lehetővé teszik az ide érkező turisták programlehetőségeinek bővítését. A Festetics örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását megvalósító pályázat elemeit egy, a kastélytól induló kerékpározás keretében mutatták be az érdeklődőknek.

Pintér Tamás, az egyik résztvevő így vélekedett: "Ahogy itt a megnyitón a zalaegerszegi színház művésze is Berzsenyi versét felolvasva közölte velünk, hogy már akkor, az ezernyolcszázas évek elején érezte a magyar értelmiség, hogy Festetics óriási tett ezért a környékért. Úgy gondolom, hogy ennek az ápolása a mi feladatunk is."

A projektnek köszönhetően újult meg a Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka is. Nem ebből a pályázati pénzből ugyan, de más forrásból egyedi gyártású kerékpárokat szerzett be a kastély. Fontosnak tartják ugyanis, hogy a turisztikai fejlesztések úgymond hálózatba kapcsolódjanak, könnyen meglátogathatók legyenek. Pálinkás Róbert, a kastély igazgatója hozzátette: "A mi feladatunk az, hogy gesztorként összefogjuk ezeket a fajta fejlesztéseket, és minél több embernek tudjuk bemutatni. A Helikon Kastélymúzeum egyéb fejlesztései is kapcsolódnak ehhez. A fenékpusztai projektünkből vásároltunk 44 darab egyforma, vintage stílusú és “Helikon kastely” logóval ellátott kerékpárt. Ezt a mai napon a Pelso Társasággal közösen használatba vesszük."

A kerékpáros túra során több helyszínre látogattak el a résztvevők. A Balatoni Múzeumban szabadulószoba létesült, valamint a fogadótérben történtek jelentősebb beruházások. Itt új információs pult, monitorok, feliratok beszerzésére volt lehetőség. Németh Péter igazgatótól megtudtuk: "Kevesen tudják, de a múzeum épülete az nagy részben az egykori Festetics istálló lebontásából származó kövekből épült; illetve a telek, amin áll az épület, azt is a Festetics családtól kapta. Úgyhogy van egy ilyen kötődésünk. És maga a projekt, a szabadulószoba, a kalandjáték, az pedig a Festetics kastélyban játszódik, tulajdonképpen a második világháborúban."

A Festetics örökséget felfűző programban megvalósul a Hévízi Tófürdő körüli sétány egy részének rehabilitálása is. Gyenesdiáson a Festetics Imre Állatpark új játszótéri elemekkel és tájékoztató táblákkal bővül. A balatongyöröki Szépkilátónál Lady Hamilton emlékhelyet avatnak.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Keszthely
Virág tematikába borultak az ország kastélyai, várai
| 2024. jan. 30. kedd 16:07 | Keszthely
Nyílt napot tartottak a Helikon Kastélymúzeum Történelmi Játszóházában.
| 2023. okt. 2. hétfő 17:36 | Keszthely
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
| 2023. szep. 26. kedd 16:09 | Keszthely
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:50 | Balatongyörök, Vonyarcvashegy
Lady Hamilton Emlékhelyet avattak a balatongyöröki Szépkilátónál.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.