Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A dunántúli pásztorok díszítőművészete
2024. aug. 7. szerda | Keszthely
A dunántúli pásztorok díszítőművészete
A kobaktök és a szaru áll a középpontjában az idei Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábornak. Az Alkotóházban az idén 16 fő hat napon keresztül munkálkodik. A férfiak a faragás különböző technikáit, az asszonyok pedig a nemezelést és a hímzést sajátíthatják el a táborban.

Szombat óta dolgoznak az Alkotóházban a tábor résztvevői. Van, aki kisebb használati tárgyakat készít, más komolyabb szobrokat, emlékoszlopokat farag. A szaru is népszerű alapanyag, az idén az ezekből készült tárgyak pecsétviaszolását is megtanulhatták a résztvevők. Mind a minták, mind pedig a technikák a dunántúli pásztorvilágból maradtak ránk. Sokan évek óta, akár az ország másik végéről is visszajárnak a programra.

„Meg akartam tanulni ezeknek a spanyolozás technikáját. Megmondom őszintén, megfogott már maga a technika. Az első darabom, ami ott látszik, azokat készítettem. Ráment három napom, de egész komoly szaktudást igényel, meg nyugalmat. Ezt nem lehet idegesen, reszkető kézzel, olyan kicsik a minták, olyan kicsik a felületek.” - mondta egy résztvevő, Kovács Ernő.

A kobaktök régen elengedhetetlen eszköze volt a pásztoroknak. Ebben tárolták a vizet vagy a bort, amit az edény a legnagyobb melegben is hűvösen tartott. Természetesen egy tök sem maradhatott díszítés nélkül, ennek az emlékét viszik tovább a népi iparművészek és az érdeklődők. A tökre kerülő minta teljes egészében akkor tárul a néző szeme elé, amikor elkészül az úgynevezett savazás. Ez hosszú, és nagy odafigyelést igénylő munka, de a végeredmény magáért beszél.

„Kifejezetten a dunántúli pásztorművészetre jellemző, és annyira nem elterjedt, viszont azok, akik a pásztorművészeten belül egyéb más tárgytípusokkal is foglalkoztak – tegyük fel pásztorbotot faragtak, sótartókat, fűszertartókat készítettek szaruból, az ő ismeretségükben szerepel a kobaktök. Itt szakmán belül ez egy ismert tárgy, ebből ivóedényt készítettek, ami nem hangzott el, ugyanis a korai pásztorembereknek a vízhordója volt a kobaktök. Az oldalukon hordták, tarisznyájukon hordták, víz- és bortárolónak is használták.” - tette hozzá Fehér Vilmos Lajos Kapoli-díjas népi iparművész.

A táborba elsősorban olyanok jelentkeznek, akik már évek óta foglalkoznak fafaragással. Ugyanakkor itt számos új technikát megtanulhatnak, illetve egymástól is elleshetnek különböző trükköket. A keszthelyi Népművészeti Alkotóház legnagyobb tábora az idén a Magyar Művészeti Akadémia pályázatának köszönhetően jött létre. 

„Nagyon fontos, hogy jól érezzék magukat, és alkotói kedvükben ki tudjanak teljesíteni ezekben a munkákban. Nagyon-nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a Magyar Művészeti Akadémia győri régiójának a támogatásával valósíthattuk meg az idei évet. Múlt évben nem kaptunk támogatást, az idei évben kaptunk egy kis apanázst a tábor megvalósításához, így aztán nagyobb merítést tudunk tenni a magyar pásztorművészet területéből nagyon sok szakmai anyaggal tudjuk támogatni, bemutatni. Múzeumi anyagokat teszünk az asztalra a táborvezetővel, Vilmossal.” - tájékoztatott Bereczky Csaba, a tábor szervezője, fafaragó népi iparművész, az MMA rendes tagja.

A férfiak mellett az asszonyoknak is kínáltak programot a táborban. Dancsecs Diána a nemezelés, Domján Zsuzsanna pedig a hímzés rejtelmeit osztja meg az érdeklődőkkel. A tábor csütörtökön zárul, de jövőre is várják a régi és az új érdeklődőket egyaránt.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. máj. 16. kedd 17:12 | Várvölgy
Az egykori iskola épületében mutatták be a helyi értéktár kincseit az érdeklődőknek.
| 2022. aug. 10. szerda 19:05 | Keszthely
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
| 2022. máj. 20. péntek 16:56 | Keszthely
Több, mint egymilliárd forintos forrással a Festetics család örökségét fűzi fel egy uniós pályázat.
| 2018. nov. 22. csütörtök 11:16 | Keszthely
Keszthelyen rendezte regionális találkozóját a Város- és Faluvédők Szövetsége.
| 2016. aug. 24. szerda 16:25 | Karmacs
Közösen hozott létre értéktárat Karmacs és a székelyföldi Csíkszentsimon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.