+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zöldségből és gyümölcsből is van választék a piacon
2022. augusztus 3. szerda 15:33 - Keszthely
Zöldségből és gyümölcsből is van választék a piacon
Zöldségből és gyümölcsből is van választék a Keszthelyi Piacon. Árusok azonban kevesebben vannak. Ennek valószínűleg a Zalában is tapasztalható aszály az oka. Sokaknak nincs terméke, amit eladjon, nem mindenki tudja ugyanis megengedni magának, hogy öntözzön. A gazdák nagyon várják az esőt.

Barackból többfélét is kínálnak a termelők és a kereskedők a piacon. Népszerű a sárgabarack, de az őszit is sokan keresik. A többség csak kisebb mennyiséget vásárol, a befőzésekkel még várnak az emberek. Nem olcsó a gyümölcs, 800-1000 forintot is elkérnek egy kiló barackért. Sokan azonban mégis szívesebben vásárolnak a piacon.

„Egyszer azért szeretek, hogy vásárolhatok ezt-azt, a másik az, hogy találkozhatok a kedves ismerőseimmel. Vásárolok általában tojást, azt minden héten veszek, aztán veszem a gyümölcsöt, amit tudok, nagyon szeretem a zöldésgféléket, meg a zöldséget is. Van egy kis kertem, de a mai szárazságban nem olyan, amilyent szeretnék, így aztán kénytelen vagyok eljönni a piacra.” - mondta egy vásárló, Gerencsér Istvánné.

A rendszeres piacra járóknak feltűnik, hogy sok az üres asztal. Az őstermelők közül többen nem tudják eleget öntözni a termést a nagy szárazságban. Így sok földön vagy teljesen kiégett vagy olyan minőségű zöldség termett, amelyet nem lehet eladni a piacon. Akiknek saját kútjuk van, ők szerencsésebbek, hiszen tudnak öntözni. Vannak, akik a nehézségek ellenére a biotermesztésre is kiemelt figyelmet fordítanak.       

„Lényegesen többe kerül a munka. Azt nem mondanám, hogy a permetszer többe kerül, mert ez nem igaz. Mi például előszeretettel használunk tejet is. Ezt ritkán alkalmazzák, nagyon jó gombavédő a paradicsomban például a tej. Amit még szeretnék elmondani, hogy nagyon kell mulcsozni, tehát a mulcsot kell használni. Rengeteg szalmát, szénát vagy mulcsanyagot le kell teríteni a földre. Ha ez nincsen, akkor sajnos öntözni kell.” - emelte ki egy őstermelő, Herczeg Lajos.

Zala megyében főként a kistermelők foglalkoznak zöldségekkel, a nagy mezőgazdasági területeken inkább burgonyát és kukoricát termesztenek. Zala megye gyümölcsállománya azonban jelentős. Az idén a tavaszi fagyok nem károsították a fákat, viszont az aszály ezeket is érinti. Ennek ellenére a termésátlagok jól alakulnak.

„Minden gyümölcsféléből országosa is kiemelkedő termést várunk Zalában. A már betakarított, 17 hektárnyi szamócának a termésátlaga a kamarai statisztika alapján 20 tonna volt. Én úgy gondolom, hogy ez elég jól sikerült. Meggyből 12 tonnát, kajsziból pedig 9 tonnát szüreteltek hektáronként a gyümölcstermelő gazdák. Intenzív termesztésű almásokban, folyamatos öntözés mellett olyan 40 és 50 tonna/hektár közötti termést várnak az almatermesztők.” - tájékoztatott Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke.

Az időjárás viszontagságai ellenére az élelmiszer ellátás továbbra is folyamatos. A piacon is széles az árukínálat, a gazdák pedig bíznak benne, hogy hamarosan megérkezik az eső is.           

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus