+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zöldségből és gyümölcsből is van választék a piacon
2022. augusztus 3. szerda 15:33 - Keszthely
Zöldségből és gyümölcsből is van választék a piacon
Zöldségből és gyümölcsből is van választék a Keszthelyi Piacon. Árusok azonban kevesebben vannak. Ennek valószínűleg a Zalában is tapasztalható aszály az oka. Sokaknak nincs terméke, amit eladjon, nem mindenki tudja ugyanis megengedni magának, hogy öntözzön. A gazdák nagyon várják az esőt.

Barackból többfélét is kínálnak a termelők és a kereskedők a piacon. Népszerű a sárgabarack, de az őszit is sokan keresik. A többség csak kisebb mennyiséget vásárol, a befőzésekkel még várnak az emberek. Nem olcsó a gyümölcs, 800-1000 forintot is elkérnek egy kiló barackért. Sokan azonban mégis szívesebben vásárolnak a piacon.

„Egyszer azért szeretek, hogy vásárolhatok ezt-azt, a másik az, hogy találkozhatok a kedves ismerőseimmel. Vásárolok általában tojást, azt minden héten veszek, aztán veszem a gyümölcsöt, amit tudok, nagyon szeretem a zöldésgféléket, meg a zöldséget is. Van egy kis kertem, de a mai szárazságban nem olyan, amilyent szeretnék, így aztán kénytelen vagyok eljönni a piacra.” - mondta egy vásárló, Gerencsér Istvánné.

A rendszeres piacra járóknak feltűnik, hogy sok az üres asztal. Az őstermelők közül többen nem tudják eleget öntözni a termést a nagy szárazságban. Így sok földön vagy teljesen kiégett vagy olyan minőségű zöldség termett, amelyet nem lehet eladni a piacon. Akiknek saját kútjuk van, ők szerencsésebbek, hiszen tudnak öntözni. Vannak, akik a nehézségek ellenére a biotermesztésre is kiemelt figyelmet fordítanak.       

„Lényegesen többe kerül a munka. Azt nem mondanám, hogy a permetszer többe kerül, mert ez nem igaz. Mi például előszeretettel használunk tejet is. Ezt ritkán alkalmazzák, nagyon jó gombavédő a paradicsomban például a tej. Amit még szeretnék elmondani, hogy nagyon kell mulcsozni, tehát a mulcsot kell használni. Rengeteg szalmát, szénát vagy mulcsanyagot le kell teríteni a földre. Ha ez nincsen, akkor sajnos öntözni kell.” - emelte ki egy őstermelő, Herczeg Lajos.

Zala megyében főként a kistermelők foglalkoznak zöldségekkel, a nagy mezőgazdasági területeken inkább burgonyát és kukoricát termesztenek. Zala megye gyümölcsállománya azonban jelentős. Az idén a tavaszi fagyok nem károsították a fákat, viszont az aszály ezeket is érinti. Ennek ellenére a termésátlagok jól alakulnak.

„Minden gyümölcsféléből országosa is kiemelkedő termést várunk Zalában. A már betakarított, 17 hektárnyi szamócának a termésátlaga a kamarai statisztika alapján 20 tonna volt. Én úgy gondolom, hogy ez elég jól sikerült. Meggyből 12 tonnát, kajsziból pedig 9 tonnát szüreteltek hektáronként a gyümölcstermelő gazdák. Intenzív termesztésű almásokban, folyamatos öntözés mellett olyan 40 és 50 tonna/hektár közötti termést várnak az almatermesztők.” - tájékoztatott Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke.

Az időjárás viszontagságai ellenére az élelmiszer ellátás továbbra is folyamatos. A piacon is széles az árukínálat, a gazdák pedig bíznak benne, hogy hamarosan megérkezik az eső is.           

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus