+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Október 6. - Hálával tartozunk
2017. október 9. hétfő 16:01 - Keszthely
Október 6. - Hálával tartozunk
Életük feláldozásával tettek tanúbizonyságot a magyar szabadság mellett, ezért hálával tartozunk nekik- hangzott az október 6-i megemlékezésen, Keszthelyen. A ’48-49-es szabadságharc utáni megtorlásnak nem csak a 13 aradi vértanújáról, hanem számos további áldozatáról szó esett a Szent Miklós temetőben. Az eseményen nagy számban tisztelegtek koszorúikkal a keszthelyi megemlékezők.

„A vesztőhelyre sáros út vitt és kikericsek kékei. Száz év és meghaltam volna úgyis – vigasztalódott Vécsey.” - Faludy György verse nyitotta a megemlékezést a keszthelyi 48-asok emlékművénél. A keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium diákjai működtek közre a nemzeti gyásznapon. 

„Lázár Vilmos egy nagyon fiatal, vagyontalan magyar-örmény család sarja, mindösszesen 34 éves honvéd ezredes. Azért jár neki egyedül a „kegyelem”, mert az osztrákok előtt tette le a fegyvert" - hangzott el a megemlékező beszédben. A kegyelem az aradi vértanúk esetében a golyó általi halált jelentette – mondta el a megemlékezés szónoka. Lukács Gábor felidézte a mártírhalált halt tábornokok életét, és utolsó pillanataikat. Négy fő kivételével mindenki a katona számár a megalázó bitófán végezte. A Georgikon Kar egyetemi docense kihangsúlyozta, a megtorlások már jóval korábban, januárban megkezdődtek. A kivégzettek számát a történészek 160-200 közé teszik – közülük több személyt kiemelt Lukács Gábor. 

Lukács Gábor: „Úgy gondolom, október hatodika bármennyire gyásznap is, inkább a hálaadásról szól. A háláról mindazoknak, akik életük feláldozásával tettek tanúbizonyságot ’48-49-ben (és később is) a magyar szabadság mellett. A háláról a páratlan aradi 13-nak, a hős miniszterelnöknek és társaiknak, kik nem menekültek, nem kollaboráltak, hanem hősiesen, és esetleg nem is magyarként is teljesítették Vörösmarty sorait: „Légy híve rendületlenűl,Hazádnak, oh magyar;Ez éltetőd, s ha elbukál,Hantjával ez takar”.

A hősök és mártírok előtt tisztelegve a város nevében Ruzsics Ferenc polgármester és Nagy Bálint alpolgármester koszorúzott a képviselőtestület tagjaival. Rajtuk kívül a város közigazgatási, oktatási intézményei, pártok és különféle szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket október 6-án. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus