+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felzárkóztatás a design elemeivel
2022. július 15. péntek 16:17 - Zalakomár
Felzárkóztatás a design elemeivel
Hátrányos helyzetű gyerekek bevonásával szervezett nyári egyetemet a MOME és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A zalakomári jelenlét Házában 25 gyerek töltheti hasznosan az időt. Az egy hetes programon arra keresik a választ, hogy hogyan lehet segíteni a felzárkóztatást a művészet és a design elemeivel. A gyerekek a hallgatók segítségével három csoportban dolgoznak.

Többfunkciós létesítményen dolgoznak a fiúk. Napelemes telefontöltő, árnyékoló és hinta is lesz az építményen. Egyelőre még a tartóoszlopokat csiszolják nagy szakértelemmel. A gyerekek nagyon lelkesen dolgoznak, hiszen valami olyant hozhatnak létre közösen, amely később az egész falu hasznára válik.         

„Négy hinta lesz. Áram fog belőle jönni, napelemekből csináljuk, meg szél fogja adni az áramot, hogy tudjanak tölteni telefont, akik nem tudnak hozzáférni, mert nincsen áramuk. Elég jól tudunk nekik evvel segíteni.” - mondta egy résztvevő, Bogdán Tamás.

A nyári egyetemen nem csak a gyerekek, hanem a hallgatók is tanulnak. Nekik ugyanis az egyetemen kevés alkalmuk van arra, hogy megtapasztalják, milyen lehetőségei vannak a design-nak Budapesten kívül.

„Mindenképpen szerettem volna részt venni. Szerintem egy nagyon jó lehetőség, hogy tereptapasztalatot szerezzen az ember. Megismerkedjünk új kultúrákkal, új nézőpontokat gyűjtsünk be. Szerintem ez fontos egy tervezőnek, hogy megtapasztalja, hogy milyen nem csak az egyetemen tervezni, hanem terepen, közösen dolgozni a helyiekkel.” - tájékoztatott Bencsics Dorina, a MOME Social Design Hub gyakornoka.

A lányok egy közös kuckón dolgoztak, ahová elvonulhatnak beszélgetni, zenét hallgatni. Az elképzelt építményről egy makettet is készítettek. A gyerekeknek többféle művészeti ágban tanuló hallgatók segítettek. A MOME 10 éve végez szociális design tevékenységet, 2021 óta működik együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal.

„Nagyon izgalmas kapcsolatok jönnek létre, és ez egyfajta kölcsönösségen alapuló kapcsolat. A hallgatók nem tanítani jönnek ide, hanem tanulni, tapasztalatot szerezni, hiszen az a buborék, ami egy egyetemi élethez sokszor tartozik, abból jó kijönni, és új perspektívákat keresni az ország különböző pontjain, és mi is ezért vagyunk itt.” - emelte ki Fehér Bori, a MOME Innovációs Központ Social Design Hub vezető kutatója.

A nyári egyetem nyílt napján a MOME és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rövid előadáson számolt a felzárkóztatás lehetőségeiről. Elhangzott, ma hazánkban 300 olyan település van, amelyek háttal vannak a világnak. Az itt élő családok azonban ugyanúgy az ország részét képezik.    

„Míg a magyar átlag nők 31 évesen szülik az első gyereküket, ebben benne vannak a roma lányok is, addig a 300 településen, úgy, hogy benne van a többségi része is a 300 településnek, úgy 20 év. Ez azt jelenti, hogy ha 20 évre előre figyelsz, akkor Magyarország7-8%-a fog születni ezen a 300 településen.” - fogalmazott Vecsei Miklós diagnózisalapú felzárkózási stratégia végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

A 10 és 18 év közötti fiatalok vasárnapig alkotnak Zalakomárban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Házában.        

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus