+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újdonságok a burgonyakutatásban
2022. július 1. péntek 16:49 - Keszthely
Újdonságok a burgonyakutatásban
A legújabb eszközökkel és kutatási technológiákkal ismerkedhettek meg a burgonya fajtabemutató résztvevői. Az eseményt 20. alkalommal szervezte meg a keszthelyi Burgonyakutató Állomás. A programon egy nagyszabású pályázat részeredményeiről is beszámoltak és a várható termést is értékelték.

A bemutatón nem gyomirtóval, hanem vízzel töltötték fel a drónt. Az eszköz a permetezésben tesz jó szolgálatot a gazdáknak. A termelők így hatékonyan és gyorsan tudják kijuttatni a vegyszereket a földekre. Az agráriumban folyamatos a fejlődés, újabb technológiák és újabb fajták kerülnek piacra. Ez utóbbiakra a megváltozott időjárási körülmények miatt kiemelten szükség van. A keszthelyi intézet részt vesz egy nemzetközi kutatásban, ahol biogazdálkodásra alkalmas, rezisztens burgonyákat fejlesztenek.

„Azért vagyunk bent ebben a pályázatban, mert itt egy 60 éves rezisztencia nemesítési program van, és az ökológiai gazdálkodásnak egyik legalapvetőbb feltétele az, hogy olyan fajtákat termesszünk, amelyek erre a célra alkalmasak is. A burgonyatermesztésben kimondottan rezisztens fajtákra van szükség ahhoz, hogy bio termesztési körülmények között ne kelljen olyan vegyszereket használni, amiket egyébként a hagyományos termesztésben igenis kell. Ehhez rezisztens fajták kellenek, és nálunk egy 60 éves rezisztencia fejlesztési program eredményeként vannak is olyan fajtáink, amelyeket tudunk ajánlani a burgonyatermesztők számára.” - tájékoztatott Polgár Zsolt, a Burgonyakutató Állomás vezetője.

A pályázaton 64 fajtát hasonlítanak össze, jelenleg a szlovén és a lengyel mellett a hazai vetőburgonya bizonyul a legjobbnak. Örülhetnek a hazai gazdák is, hiszen a Georgikonon idén egy erős jó termést várnak. Ugyan az elmúlt hetekben tapasztalt szárazság nem tesz jót a növénynek, tavasszal elegendő csapadékot kaptak ahhoz, hogy fejlődjenek. Több földön már el kellett végezni a szártalanítást, a gumók ugyanis elérték a megfelelő méretet. A szakemberek most a csapadékra várnak, hogy betakaríthassák a növényt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár