+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Úrnapi körmenetre várták a híveket
2022. június 21. kedd 17:34 - Keszthely
Úrnapi körmenetre várták a híveket
Az úrnapját ünnepelte a katolikus egyház a hétvégén. Az ünnepet az eucharisztia, vagyis az oltáriszentség tiszteletére tartják. Hazánkban minden évben pünkösdvasárnap után két héttel körmenettel egybekötve mutatják ki tiszteletüket a hívek.

Harangszóra, énekelve és imádkozva vonultak ki a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomból az egyházi méltóságok és a hívek. Az úrnapi körmenet első szabadtéri oltára a Fő téren volt. A papok baldachin alatt vitték az oltáriszentséget. A belvárosban összesen négy oltárt állítottak fel a négy égtájnak megfelelően. A Szentháromság-szobor után a Sétáló utcán vonult végig a népes társaság virágszirmokat szórva a Helikon Kastélymúzeum parkjáig.

„Ez a középkorból jön, amikor a Szentatya elrendeli, hogy legyen az Úr szent testének és vérének egy külön ünnepe a 13. században. És akkor nem csak egy külön ünnep, hanem ez az ünnep legyen olyan ünnepélyes forma, ahol a körmenet legyen a kifejezőeszköze az egész hívőközösség számára annak, hogy mi tiszteljük az Oltáriszentséget és az emberek közé visszük.” - osztotta meg Tál Zoltán plébános.

A Magyarok Nagyasszonya Plébánia és a Kis Szent Teréz Plébánia közösen szervezte meg a körmenetet. A pandémia miatt az utóbbi években nem lehetett megvalósítani az eseményt, így nagy öröm volt újra közösen találkozni a híveknek.

„Maga az eucharisztia, az Oltáriszentség az kommunió is. Közösség és hálaadás. Hálát adunk, hogy ilyen szép helyen vagyunk. Hiszen nem mindenki mondhatja el az országban, sőt a világon, hogy ilyen szép helyre el tudtuk hozni Jézust. Ez a körmenetnek a lényege a hálaadás és a két plébániával egyetemben közös végigsétáltunk a Sétáló utcán és ide a Festetics-kastélyba hoztuk el, mondhatjuk így.” - ismertette Mezei András plébános.

A közös imádságokban és énekekben közreműködött a Salve Regina Kórus is. Már 16 éve látják el az egyházzenei szolgálatot, így nem kellett külön készülni az eseményre.

„Az évek során megtanultuk azokat a műveket, amelyeket szerettünk volna elénekelni. És most különösen is könnyű a helyzetünk, mert készülünk a Keszthelyi Dalünnepre és kimondottan az Oltáriszentséget vettük célul a repertoárban és így könnyen tudtunk az ünnepen énekelni.” - mondta el  C. Tóth Zoltán karnagy.

A körmeneten a négy égtáj felé kérték Jézus áldását a városra.  Az oltáriszentség úrnapi körbehordozása a néphagyomány szerint a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapásokat is elűzi.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár