+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Úrnapi körmenetre várták a híveket
2022. június 21. kedd 17:34 - Keszthely
Úrnapi körmenetre várták a híveket
Az úrnapját ünnepelte a katolikus egyház a hétvégén. Az ünnepet az eucharisztia, vagyis az oltáriszentség tiszteletére tartják. Hazánkban minden évben pünkösdvasárnap után két héttel körmenettel egybekötve mutatják ki tiszteletüket a hívek.

Harangszóra, énekelve és imádkozva vonultak ki a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomból az egyházi méltóságok és a hívek. Az úrnapi körmenet első szabadtéri oltára a Fő téren volt. A papok baldachin alatt vitték az oltáriszentséget. A belvárosban összesen négy oltárt állítottak fel a négy égtájnak megfelelően. A Szentháromság-szobor után a Sétáló utcán vonult végig a népes társaság virágszirmokat szórva a Helikon Kastélymúzeum parkjáig.

„Ez a középkorból jön, amikor a Szentatya elrendeli, hogy legyen az Úr szent testének és vérének egy külön ünnepe a 13. században. És akkor nem csak egy külön ünnep, hanem ez az ünnep legyen olyan ünnepélyes forma, ahol a körmenet legyen a kifejezőeszköze az egész hívőközösség számára annak, hogy mi tiszteljük az Oltáriszentséget és az emberek közé visszük.” - osztotta meg Tál Zoltán plébános.

A Magyarok Nagyasszonya Plébánia és a Kis Szent Teréz Plébánia közösen szervezte meg a körmenetet. A pandémia miatt az utóbbi években nem lehetett megvalósítani az eseményt, így nagy öröm volt újra közösen találkozni a híveknek.

„Maga az eucharisztia, az Oltáriszentség az kommunió is. Közösség és hálaadás. Hálát adunk, hogy ilyen szép helyen vagyunk. Hiszen nem mindenki mondhatja el az országban, sőt a világon, hogy ilyen szép helyre el tudtuk hozni Jézust. Ez a körmenetnek a lényege a hálaadás és a két plébániával egyetemben közös végigsétáltunk a Sétáló utcán és ide a Festetics-kastélyba hoztuk el, mondhatjuk így.” - ismertette Mezei András plébános.

A közös imádságokban és énekekben közreműködött a Salve Regina Kórus is. Már 16 éve látják el az egyházzenei szolgálatot, így nem kellett külön készülni az eseményre.

„Az évek során megtanultuk azokat a műveket, amelyeket szerettünk volna elénekelni. És most különösen is könnyű a helyzetünk, mert készülünk a Keszthelyi Dalünnepre és kimondottan az Oltáriszentséget vettük célul a repertoárban és így könnyen tudtunk az ünnepen énekelni.” - mondta el  C. Tóth Zoltán karnagy.

A körmeneten a négy égtáj felé kérték Jézus áldását a városra.  Az oltáriszentség úrnapi körbehordozása a néphagyomány szerint a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapásokat is elűzi.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus